Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

UFI in PCN sta v letu 2021 postala resničnost.

Kot pričakovano, se je pojavilo nekaj težav pri razumevanju in izpolnjevanju teh obveznosti.

Pri delu s strankami na tem področju opažamo redno dve napaki. Obe vas lahko staneta veliko denarja in škodita vašemu težko prisluženemu ugledu.

Prva napaka, ki vas lahko drago stane, je »prazna« koda UFI ali »prazen« UFI identifikator.

Do tega pride, ko ustvarite UFI kodo z uporabo UFI generatorja. Nato to novo UFI kodo dodate na etiketo, misleč, da ni bilo tako težko, kot ste sprva mislili.

V resnici niste storili še ničesar, saj je UFI generator le orodje, ki vam omogoča, da pridobite kodo UFI. Sicer prejmete 16-mestno kodo, imenovano unikatni identifikator formulacije (unique formula identifier oz. UFI), vendar je ta koda »prazna« ker zanjo niste izvedli PCN notifikacije. Posledično obvezno poročanje podatkov o nevarnih lastnostih mešanice centru za zastrupitve ni bilo izvedeno.

V zvezi s tem UFI generator ne preveri, ali je ta novo ustvarjena UFI koda povezana z določeno PCN notifikacijo. Poleg tega ne preveri, ali je bila notifikacija sploh uspešno izvedena.

Pridobivanje UFI kode je začetek, vendar morate vseeno sami izvesti še težji del, ki je vezan na PCN notifikacijo. (v kolikor pri tem potrebujete pomoč, mi pošljite kratek e-mail).

Druga napaka je izvedba PCN notifikacije za samo eno državo, misleč, da velja za vse trge, na katerih prodajate svoje izdelke.

Temu ni tako. PCN notifikacijo morate izvesti za vsako državo posebej. To je tudi eden od razlogov, zakaj se je ECHA (Evropska agencija za kemikalije) odločila za harmonizirano obliko predložitve informacij različnim centrom za zastrupitve. Več o tem, kako pripraviti in predložiti informacije centrom za zastrupitve, najdete v tej brošuri agencije ECHA.

Če ob prebranem še vedno ne veste , kje začeti, ali pa enostavno nimate časa za učinkovito in pravilno izvedbo UFI in PCN notifikacije, je morda čas, da stopite v stik z mano. To vas nič ne stane, lahko pa prihranite veliko časa in denarja.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 01. Jul 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.