Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Danes še enkrat o tem kaj pomeni »prazna« UFI koda ali »prazen« identifikator UFI. To je ena najpogostejših napak, ko prihaja do izpolnjevanja obveznosti PCN notifikacije.

UFI koda je »prazna«, če zanjo ni predložena PCN notifikacija oz. ni narejenega obveznega sporočanja podatkov o nevarnih lastnostih zmesi centrom za zastrupitve.

Zavedati se morate, da je UFI generator samo orodje, ki vam omogoča pridobitev UFI kode. To pa ne pomeni, da ob tem generator preverja ali je ta konkretna UFI koda vezana na določeno PCN notifikacijo ter ali je bila le-ta sploh uspešno izvedena.

Poglejmo sedaj konkretni primer s posledicami uporabe »prazne« UFI kode.

Vaši zmesi določite »prazno« UFI kodo in jo dodate na etiketo. Gre torej za UFI kodo brez izvedene PCN notifikacije. Recimo, da želi formulator (nadaljni uporabnik) vašo zmes uporabiti kot zmes v zmesi (ZvZ). Informacije o vaši zmesi torej še niso bile predložene in ima zato formulator opravka s »prazno« UFI kodo, ki jo je našel na vaši etiketi in ki bi jo sedaj želel uporabiti pri PCN notifikaciji njegove zmesi.

»Prazen« UFI pa centrom za zastrupitve v primeru nezgode onemogoča vzpostaviti povezavo do celotnih informacij o zmesi. S tem je onemočena hitrejša in boljša prva pomoč, ki je bila eden temeljnih ciljev vzpostavitve tovrstnega UFI/PCN postopka.

Zato formulator (nadaljni uporabnik vaše zmesi, ki jo uporabi kot surovino) pri izvedbi PCN notifikacije njegove zmesi ne sme uporabiti vaše UFI kode, ker je le-ta »prazna«. V postopku PCN notifikacije se torej ne sme sklicevati na vašo »prazno« UFI kodo. Da bo lahko uspešno izvedel PCN notifikacijo za njegovo zmes, mu morate sporočiti 100 % sestavo vaše zmesi.

Da bi se temu izognili, je najboljša rešitev, da ne generirate »prazne« UFI kode, temveč za vašo zmes izvedete celotno PCN notifikacijo. V tem primeru formulatorjem, ki vašo zmes uporabljajo za proizvodnjo novih zmesi, ni potrebno sporočati 100% sestave vaše zmesi.

Če ne veste, kje bi začeli, ali pa nimate časa, da bi to PCN notifikacijo učinkovito in pravilno izvedli (in tudi posodabljali), je morda čas, da mi pišete na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Samo to, da me kontaktirate, vas ne stane popolnoma nič – lahko pa vam prihrani veliko težav januarja 2021.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 22. Nov 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.