Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ali lahko varnostni list vsebuje dodatne, neobvezne podatke?

Danes bom z vami delil specifično vprašanje o pripravi varnostnih listov (VL).

To vprašanje prejemamo že vse od uvedbe VL v Chemiusu, ki so usklajeni z UREDBO KOMISIJE (EU) 2020/878. Le-ta predpisuje obliko VL.

Vprašanje gre običajno takole:

"Ali lahko Pododdelek 12.8 odstranite iz varnostnega lista, ker to ni v skladu z zahtevami za izdelavo varnostnega lista v EU?"

Moj odgovor se običajno glasi tako:

 "Hvala, to vprašanje prejmemo velikokrat.

V bistvu  je ta pododdelek je del uradnih "Smernic za pripravo varnostnih listov", ki jih je izdala agencija ECHA. Do slovenske različice smernic lahko dostopate neposredno tukaj. Pojdite na stran 106 in preberite, kjer piše: 

              "Primer možne zgradbe tega oddelka je naveden v nadaljevanju:"

              Med drugimi pododdelki je navedeno tudi "12.8 Dodatne informacije".

Uredba o varnostnih listih predpisuje samo obvezne oddelke in pododdelke, ki jih je treba vključiti v dokument. Če je varnostni list pripravljen v skladu s predpisano obliko, vključitev dodatnih pododdelkov, ne nasprotuje uredbi.

Z drugimi besedami, če imate na voljo dodatne relevantne podatke, jih morate vedno dodati. Zato varnostni list lahko vsebuje dodatne, neobvezne podatke."

Če se sprašujete kako ugotoviti, ali ste prejeli varnostni list, ki je skladen z UREDBO KOMISIJE (EU) 2020/878, lahko uporabite tri preproste metode za hitro ugotavljanje, ali so prejeti varnostni listi v skladu z Uredbo (EU) 2020/878.

Če od svojih strank prejemate takšne zahteve glede varnostnih listov in nimate časa, da bi jih preučili, vam lahko pomagamo. Preprosto nam pišite na info@bens-consulting.eu in naša ekipa strokovnjakov za varnostne liste bo preverila, kako vam lahko pomagamo in ponudimo rešitev.

Vir slike: ECHA, Smernice za pripravo varnostnih listov, Različica 4.0, December 2020, str. 107

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 10. Jan 2024

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.