Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

»Prazna« UFI koda ali »prazen identifikator UFI « kaj to pomeni?

Ena najpogostejših napak pri uporabi UFI kode je pojav tako imenovane »prazne« UFI kode. Poglejmo, kaj to dejansko pomeni.

UFI koda je »prazna«, če zanjo ni predložena PCN notifikacija oz. ni narejenega obveznega sporočanja podatkov o nevarnih lastnostih zmesi centrom za zastrupitve.

UFI kodo se generira z UFI generatorjem. Zavedati se morate, da je UFI generator samo orodje, ki vam omogoča pridobitev UFI kode. Generirana UFI koda brez izvedene PCN notifikacije pa nima “vsebine”.

Poglejmo sedaj konkretni primer s posledicami uporabe »prazne« UFI kode.

Vaši zmesi A določite »prazno« UFI kodo in jo dodate na etiketo. Gre torej za UFI kodo brez izvedene PCN notifikacije. Zmes A, ki je označena s “prazno” UFI kodo, prodate vašemu kupcu, ki jo uporabi kot surovino pri pripravi njegove zmesi B. Za zmes B mora vaš kupec (formulator) izvesti PCN notifikacijo in potrebuje podatke o surovinah oz. UFI številke od surovin.

Informacije o vaši zmesi A pa še niso bile predložene na EU Centre za zastrupitve in ima zato formulator opravka s »prazno« UFI kodo, ki jo je našel na vaši etiketi in ki bi jo sedaj želel uporabiti pri PCN notifikaciji njegove zmesi B. Vendar je zaradi vaše “prazne” UFI kode njegova PCN notifikacija neuspešna.

»Prazen« UFI namreč Centrom za zastrupitve v primeru nezgode onemogoča vzpostaviti povezavo do celotnih informacij o zmesi. Zato formulator (nadaljni uporabnik vaše zmesi A, ki jo uporabi kot surovino) pri izvedbi PCN notifikacije njegove zmesi B ne more uporabiti vaše UFI kode, ker je le-ta »prazna«.

Da bo lahko uspešno izvedel PCN notifikacijo za njegovo zmes B, mu morate sporočiti 100 % sestavo vaše zmesi A. Katere podatke potrebujete za uspešno PCN notifikacijo, si lahko preberete tukaj.

Da bi se temu izognili, je najboljša rešitev, da ne generirate »prazne« UFI kode, temveč za vašo zmes izvedete celotno PCN notifikacijo. V tem primeru formulatorjem, ki vašo zmes uporabljajo za proizvodnjo novih zmesi, ni potrebno sporočiti 100 % sestave vaše zmesi.

Če ne veste, kje bi začeli, ali pa nimate časa, da bi to PCN notifikacijo učinkovito in pravilno izvedli (in tudi posodabljali), je morda čas, da mi pišete na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 18. Oct 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.