Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

To, da morate imeti od 1.1.2023 vse varnostne liste usklajene z Uredbo komisije 878/2020, zagotovo že veste.

Če jih imate v Chemius Expert storitvi, so le-ti posodobljeni in usklajeni z Uredbo komisije 878/2020.

Vseeno pa ne bo škodilo, če z vami delim še eno pojasnilo in dva hitra testa za prepoznavanje novih varnostnih listov.

Začnimo s pojasnilom.

V glavi varnostni listov boste še vedno videli zapisano Uredbo (ES) št. 1907/2006 (Uredba REACH). To je  krovna uredba, ki določa vsebino in obliko varnostnih listov in zato je prav, da ostaja ta Uredba zapisana na tem mestu.

Kako pa lahko sami na hitro preverite ali je varnostni list usklajen z omenjeno novo uredbo?

Tukaj je prvi hitri test, ki sem vam ga obljubila.

Nova Uredba komisije 878/2020 mora biti v vaših varnostnih listih omenjena v oddelku 15, ker predstavlja samo spremembo krovne Uredbe št. 1907/2006 (REACH). Če ta ni omenjena v varnostnem listu, je to prvi znak, da dotični varnostni list (še) ni posodobljen.

Če vas ob tem zanima katera zakonodaja sploh določa vsebino in obliko varnostnih listov, potem je ta prispevek za vas.

Sedaj pa še k drugemu hitremu testu, ki vam bo tudi v pomoč pri identifikaciji novih varnostnih listov.

Gre za informacijo o vsebnosti hormonskih (endokrinih) motilcev v oddelku 2.3 v varnostnem listu. To je dejanska novost, ki se prej ni navajala v varnostnih listih. In kako izgleda zapis take informacije?

Informacije o hormonskih (endokrinih) motilcih so lahko podane enostavno, npr.:

2.3 Druge nevarnosti
Lastnosti endokrinih motilcev: Ni podatkov

Lahko pa so navedene bolj specifično, npr.:

Zmes ne vsebuje snovi, ki so vključene na seznam snovi z lastnostmi endokrinih motilcev, ki je določen v skladu s členom 59 Uredbe REACH, v koncentraciji ≥ 0,1 m/m %.

Zmes ne vsebuje snovi, ki so identificirane kot snovi z lastnostmi endokrinih motilcev v skladu z merili iz Delegirane Uredbe komisije (EU) 2017/2100 ali Uredbe Komisije (EU) 2018/605, v koncentraciji ≥ 0,1 m/m %.

Informacija o vsebnosti hormonskih (endokrinih) motilcev je samo ena izmed novosti, ki jo vsebujejo novi varnostni listi. Bolj podrobne spremembe po posameznih oddelkih varnostnega lista pa si lahko preberete v tem prispevku. 

Če imate ob tem kakršnokoli vprašanje glede novih varnostnih listov, smo pravi naslov za vas. Enostavno mi pišite na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 03. Jan 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.