Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kakšne so kazni za prevoz nevarnega blaga v zimskih razmerah?

Zimski čas nam ne prinaša samo veselja in radosti, temveč tudi neprijetne razmere na cestah.

To občutijo predvsem vozniki, ki gredo na pot v zimskih razmerah, ko se sneg začne prijemati cestišča. V praksi policija v snežnem metežu velikokrat izloča vsa tovorna vozila, tudi prevoznike nevarnega blaga.

Zato bi vse prevoznike opozorila na Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji.

V 5. členu te Odredbe je navedeno:

»Na vseh cestah v Republiki Sloveniji, razen na avtocestah in hitrih cestah, je v zimskih razmerah prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za vozila za izredne prevoze.«

Če gredo šoferji, ki prevažajo nevarno blago, v zimskih razmerah kljub prepovedi na cesto, jih v primeru prometne nesreče doleti višja kazen tudi zaradi 5. člena zgoraj omenjene odredbe.

Globe zaradi neupoštevanja odredbe so določene v 28. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP).

Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne ravna v skladu z Odredbo o omejitvi in prepovedi prometa.

Z globo 1.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, katerega voznik ravna v nasprotju z Odredbo o omejitvi ali prepovedi prometa, njihova odgovorna oseba pa z globo 120 eurov.

Zakaj podjetja še lahko dobijo kazni, če ne upoštevajo zakonodaje iz področja prevoza nevarnega blaga, si lahko preberete v tem prispevku.

Če pa imate dodatna vprašanja iz področja prevoza nevarnega blaga, sem dosegljiva na elektronskem naslovu simona.miklavcic@bens.consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
ADR | 06. Dec 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.