Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

5200€ za prevoz brez ADR prevozne listine – resnični primer

Z vami bi rada delila resnično zgodbo, ki se je zgodila pred nekaj dnevi.

Sredi dela me je zmotil telefon. Na drugi strani je bil  šofer, ki je prevažal barvo (5 ročk po 25 L). Embalaža je bila označena z ADR nalepkami nevarnosti:

Ustavila ga je prometna policija in po oznakah na embalaži ugotovila, da prevaža nevarno blago.

Od šoferja je, kar je običajno v takih primerih, zahtevala prevozne dokumente. Šofer sploh ni vedel, da jih potrebuje.

Policisti mu niso dovolili nadaljevati z vožnjo, dokler jim ne zagotovi prevozne listine. Šofer je nekako prišel do moje telefonske številke in me poklical na pomoč.

Takoj sem mu izdelala ustrezno prevozno listino in mu jo posredovala po elektronski pošti. Policisti so mu nato dovolili, da nadaljuje z vožnjo, a globi 800 EUR, izrečene na licu mesta, se ni izognil.

Čez nekaj dni je tudi podjetje, ki je bilo pošiljatelj nevarnega blaga, dobilo odločbo o prekršku. Ker niso izdelali prevozne listine, so dobili kazen v višini 4.000 EUR + 400 EUR takse za upravni postopek.

Pošiljatelj mora namreč prevozniku v skladu z Zakonom o prevozu nevarnega blaga oz. ADR-om posredovati ustrezne prevozne dokumente, ki so v skladu z oznakami in količinami nevarnega blaga, ki se prevaža.

Tukaj ni bližnjic. Iz prakse vam povem, da ni izgovora, ki bi vam prihranil denar. Najboljša pot je, da se o tem poučite ali pa najamete strokovnjake in zadostite obveznostim.

Če vas zanima več o prevoznih listinah, si lahko preberete v tem prispevku.

Dejstvo je, da se veliko nevarnega blaga po naših cestah prevaža brez ustrezne spremljajoče dokumentacije. A to gre, dokler vas ne dobijo. In to ni strategija, ki bi se izplačala. Kazen je na koncu vedno večja od koristi.

Če bi se želeli izogniti neprijetnemu srečanju s prometno policijo in bi ob tem radi prihranili  kakšnega tisočaka, mi pišite na mail: simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
ADR | 02. Dec 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.