Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V začetku februarja sem pisal o tem kaj prinaša nova uredba (uradno »UREDBA (EU) 2019/1148 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 20. junija 2019 o trženju in uporabi predhodnih sestavin za eksplozive«).  
 
Slovenska uredba o izvajanju te evropske uredbe je s 23. 7 2021 prišla v veljavo – povezava tukaj. 
 
Kot je bilo že napovedano, slovenska Uredba o izvajanju uredbe (EU) o trženju in uporabi predhodnih sestavin za eksplozive ne predvideva možnosti izdaje dovoljenj za splošne uporabnike – to pomeni, da je potrebno pri dajanju na voljo splošnim uporabnikom upoštevati mejno vrednost iz priloge I v stolpcu 2., stolpec 3. pa za Slovenijo ne pride v poštev.  
 
»Splošni uporabnik« pomeni katero koli fizično ali pravno osebo, ki deluje z namenom, ki ni povezan z njeno trgovsko, poslovno ali poklicno dejavnostjo; 
 
Glede na do sedanji odziv lahko z gotovostjo rečem, da ima Uredba največji vpliv na tiste, ki ste ali še nudite ločeno prodajo žveplove kisline. Naj na hitro ponovim bistveno. 

Za žveplovo kislino (ki se prodaja ločeno) velja omejitev prodaje, ki zavisi od koncentracije žveplove kisline, ki jo lahko vsebuje kemikalija.  

Do vključno 15 % masnega deleža (m/m v nadaljevanju) se lahko prodaja splošnim uporabnikom, nad 15 % m/m se pa v Sloveniji ne  sme dajati na voljo splošnim uporabnikom (ker s to Uredbo o izvajanju uredbe lokalna zakonodaja tega ne mogoča ).  

Po tej Uredbi, ki je sedaj v veljavi, lahko splošni uporabnik (npr. potrošnik) kupi samo »polni« akumulator, ne pa tudi polnilo, kot je žveplova kislina.  

Kazni, v primeru kršitev, se gibljejo od 5.000 pa do 125.000 eurov (glej 5. člen). Moj nasvet v tem primeru je jasen – raje dvakrat preverite, da so vaše aktivnosti skladne s to uredbo. 

Še vedno pa velja, da lahko žveplovo kislino prodajate poklicnim uporabnikom (npr. avtomehanikom). Samo ti morajo napisati izjavo, v zvezi s specifično uporabo ali vrstami uporabe omejenih predhodnih sestavin za eksplozive iz Uredbe (EU) št. 2019/1148 o trženju in uporabi predhodnih sestavin za eksplozive. 

Če morda tudi vi potrebujete pomoč pri obvladovanju izzivov kemijske zakonodaje mi pišite. To vas ne stane nič, lahko pa vam prihraniti ogromno časa in denarja. 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 02. Aug 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.