Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Evropska agencija za kemikalije (ECHA) je sporočila, da je bil dosežen pomemben mejnik – en milijon uspešnih PCN notifikacij.  
 
Podjetja so od 1.1.2021 do sedaj uspešno uredila več kot milijon PCN notifikacij, ki so na voljo centrom za zastrupitve.   
 
Na ta način se počasi udejanja prvotni cilj uvedbe UFI kod in PCN notifikacij. Po zaslugi unikatnih identifikatorjev formulacije (angleško UFI ali Unique Formula Identifier) in uspešno izvedenih PCN notifikacij imajo EU centri za zastrupitve zdaj natančnejše informacije za takojšnjo zdravniško pomoč. Ta je bistvenega pomena, kadar je nekdo nenamerno izpostavljen nevarni zmesi. (Več o tem, kako UFI koda rešuje življenja v tem prispevku). 
 
UFI koda na ta način ustvarja povezavo med proizvodom na trgu in informacijami o njegovih sestavinah in toksičnosti, ki se pošljejo v Centre za zastrupitve v državah EU/EGP. Ti lahko hitro prepoznajo proizvode in pomagajo z ustreznimi ukrepi. 
 
Preden se poslovim, še enkrat o datumih za izvedbo UFI in PCN notifkacij.  
 
Prvi datum je že mimo. Od 1. januarja 2021 morajo uvozniki in nadaljnji uporabniki svoje zmesi prijaviti v usklajeni obliki. Na etiketah zmesi oziroma embalaži pa mora biti vključena UFI koda. 
 
Naslednji datum, ki zadeva predvsem industrijsko uporabo, je 1. januar 2024. Do takrat morajo podjetja pridobiti UFI in opraviti PCN notifikacijo za svoje zmesi za industrijsko uporabo. 
 
Če ste novi na tem področju, potem se sprašujete kje začeti – ta prispevek je odličen začetek. 
 
Če pa nimate časa, da bi to PCN notifikacijo učinkovito in pravilno izvedli (in tudi posodabljali), je morda čas, da mi pišete na bojan.dimic@bens-consulting.eu. 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 30. Jun 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.