Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Zaradi določb v Uredbi 2020/1149 glede označevanja in omejitev pri prodaji diizocianatov je bil 26.5.2021 organiziran spletni seminar združenja FEICA (Združenje evropskih proizvajalcev lepil in tesnil).   

Na seminarju so potrdili kar je bilo razvidno že iz uredbe in o čemer smo tudi že pisali. 

Vseeno pa ponovimo, kar je bilo izpostavljeno tudi na omenjenem spletnem seminarju. Pri tej uredbi sta pomembna 2 datuma:  

  • Prvi je 24. 2. 2022, ko mora biti na vseh izdelkih, ki vsebujejo izocianate in so namenjeni za poklicno ali industrijsko rabo sledeči stavek: „Po 24. avgustu 2023 se pred industrijsko ali poklicno uporabo zahteva ustrezno usposabljanje.“

  • Od 24. avgusta 2023 dalje je potrebno zagotoviti, da je osebje ki ravna z diizocianatiustrezno usposobljeno.  

Združenje FEICA pripravlja izobraževanje, ki bo v skladu z zahtevami omejitve v prilogi XVII uredbe REACH. Njenim članom bo to izobraževanje na voljo za uporabo od predvidoma sredine 2022 v vseh EU jezikih. Izobraževanja bodo potekala v živo, preko spleta. Hkrati pa bodo zagotovili tudi materiale za izobraževanje. Po koncu izobraževanja bodo udeleženci kot dokazilo prejeli tudi certifikat o usposabljanju. 
 
Priporočena je izvedba izobraževanja na daljavo, razen če je zaradi lokalne zakonodaje obvezna izvedba izobraževanja v živo (v Sloveniji zakonodaja, ki bi onemogočala izobraževanje na daljavo ni predvidena).  

Izobraževanje se izvaja na treh nivojih: 

  • Splošno usposabljanje
  • Nadaljnje (intermediate) usposabljanje 
  • Napredno usposabljanje

Katero usposabljanje je potrebno, je zapisano v besedilu uredbe.

Tukaj je najbolj pomembna informacija, da uporaba PU pene ni predvidena kot »spraying«, torej je za poklicne uporabnike, ki uporabljajo PU peno, dovolj splošno usposabljanje.  

Označevanje na embalaži ni predpisano (velikost, lokacija, jezik), prav tako ni jasno, kako je z izdelki, ki so sicer namenjeni za splošno uporabo, lahko pa jih kupijo tudi poklicni uporabniki (npr. prodaja v Merkurju).

Konsenz sodelujočih na seminarju je bil, da ta predpis efektivno velja za vse izdelke, ki vsebujejo diizocianate, saj vedno obstaja možnost, da ga bo kupil poklicni uporabnik.

Če ste novi na tem področju in bi se želeli na hitro seznaniti s podrobnostmi pa vam bo prav prišel ta 2-stranski letak z informacijami o obveznostih iz REACH omejitve za diizocianate.

Če potrebujete še kakšno pomoč, smo vam vedno in z veseljem na voljo.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
REACH Ostalo | 22. Jun 2021

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.