Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Poglejmo primer. Kot formulator ali uvoznik nevarnih zmesi ste ugotovili, da imate obveznosti glede sporočanja podatkov Centrom za zastrupitve. Seznanili ste se tudi s standardnimi zahtevami po informacijah. Sedaj pa ne veste, kako naprej.

To je čas, da si ogledate vaš portfelj proizvodov in se o njem poučite. Kako?

Najprej določite, kateri proizvodi so bili predhodno priglašeni po obstoječih nacionalnih postopkih, in države, v katerih so v prometu. Za te primere namreč velja prehodno obdobje.

Uvozniki in nadaljnji uporabniki, ki so predložili informacije v zvezi z nevarnimi zmesmi organu, imenovanemu v skladu s členom 45(1) Uredbe CLP, pred datumi veljavnosti, navedenimi spodaj, niso zavezanci za novo sporočanje centrom za zastrupitve do 1. januarja 2025.

Drugič, določite vrsto (ali vrste) uporabe za vsak proizvod, saj to določa predpisan datum glede obveznega sporočanja podatkov Centrom za zastrupitve. Obstajajo tri različne vrste uporabe:

  • Potrošniška – datum za izpolnitev zahtev velja od 1. januarja 2021;
  • Strokovna ali profesionalna – datum za izpolnitev zahtev velja od 1. januarja 2021;
  • Industrijska – datum za izpolnitev zahtev velja od 1. januarja 2024.

Če se proizvod uporablja za več kot eno od zgoraj navedenih uporab, bodisi z neposredno uporabo ali s prisotnostjo v proizvodu, ki je ponovno formuliran v nadaljevanju dobavne verige, velja najzgodnejši datum začetka uporabe. Zveni preveč abstraktno? Tukaj je primer iz prakse.

Če torej nadaljnji uporabnik (formulator) zmes, ki je bila formulirana za uporabo v industrijskem okolju („prvotno zmes“), v nadaljevanju vključi tudi v:

  • zmes za strokovno ali
  • potrošniško uporabo („končno zmes“),

je treba šteti, da je tudi prvotna zmes namenjena strokovni ali potrošniški uporabi, zato je treba upoštevati prvi rok za predložitev informacij centrom za zastrupitve (1.1.2021 namesto 1.1.2024).

Zakaj je temu tako? Razlog je v pretočnosti in dostopnosti relevatnih informacij po celotni dobavni verigi. Učinkovita komunikacija tako višje kot nižje v dobavni verigi namreč zagotavlja, da imajo vsi akterji vse trenutne informacije o zmesi.

Bistvenega pomena je torej, da se zavedate, do kdaj morate izpolniti zahteve glede novega sporočanja centrom za zastrupitve ter da si z obstoječimi nacionalnimi postopki lahko rok za PCN notifikacijo podaljšate na 1.1.2025 oz. do spremembe formulacije.

Morda v dosedanjih prispevkih niste našli odgovora na svoje vprašanje. Pošljite mi ga na simona.miklavcic@bens-consulting.eu in skušala vam bom pomagati.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 16. Nov 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.