Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Namen tega prispevka je, da vas poučim o spremembah in zahtevah po standardnih informacijah, ki so se pojavile v postopku novega sporočanja informacij centrom za zastrupitve (PCN notifikacija).

Tako boste lažje razumeli tudi, zakaj je do nekaterih sprememb prišlo in katere so prednosti tega postopka.

Začnimo torej pri tem, kaj se je spremenilo?

Uskladitev zahtev po informacijah preprosto pomeni dve stvari.

Prvič, da so bile obstoječe nacionalne zahteve znotraj EU nadomeščene z enim sklopom zahtev po informacijah. In drugič, da bo sedaj veljal enotni format predložitve podatkov, to je format notifikacije centra za zastrupitve (PCN datoteka).

Gre torej za poenotenje tako načina podajanja informacij kot vsebine informacij, ki bodo na voljo centrom za zastrupitve po državah članicah evropskega gospodarskega prostora.

S tem se bo zagotovila večja preglednost in bolj natančni podatki o nevarnih kemikalijah, ki bodo na voljo Centrom za zastrupitve, kar pomeni hitrejše in lažje ukrepanje v primeru zastrupitve z nevarno kemikalijo.

Nekatere zahteve po informacijah so v primerjavi s prejšnjimi obveznostmi, ki so veljale na nacionalni ravni,  nove.
Poglejmo na hitro nekatere nove pojme, ki jih sedaj verjetno vsakodnevno srečujete.

Enolični identifikator formulacije (UFI) je  nov obvezen element etikete. Primer identifikatorja UFI v pravilnem formatu je UFI: YV9K-3J9A-G209-C2T7. Identifikator UFI vzpostavi nedvoumno povezavo med informacijami, ki jih o zmesi posredujete s PCN notifikacijo, in ustreznim proizvodom, ki ga dajete v promet, in je v primeru nesreče v pomoč pri hitrem prepoznavanju ustrezne nujne zdravstvene pomoči.

Zahtevana bo celotna kemična sestava zmesi. To pomeni, da boste morali navesti točne koncentracije ali razpone koncentracij za nevarne in nenevarne sestavine. To je več od informacij, ki so običajno navedene na varnostnem listu.

Zagotoviti bo treba toksikološke informacije za zmes. Te podatke bo treba navesti kot navadno besedilo in so običajno na voljo v oddelku 11 varnostnega lista.

Proizvodu bo treba dodeliti kategorijo proizvoda glede na njegovo glavno uporabo, na primer detergent za pomivanje posode, lepilo, dekorativna barva, v skladu z Evropski sistemom kategorizacije proizvodov (EuPCS).

Vse predložitve bodo morale vsebovati tudi podatke, ki identificirajo predlagatelja, proizvod (npr. trgovsko ime, embalaža, barva) in podatke, ali gre za zmes za potrošniško, profesionalno ali industrijsko uporabo. Dodatno bo treba zagotoviti tudi podatke glede razvrščanja in označevanja zmesi v skladu z Uredbo CLP. 

Upam, da sem s tem prispevkom prispevala k boljšemu razumevanju zahtev po novih standardni informacijah, ki so potrebni v PCN notifikaciji.

Morda v dosedanjih prispevkih niste našli odgovora na svoje vprašanje. Pošljite mi ga na simona.miklavcic@bens-consulting.eu in skušala vam bom pomagati.

 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 14. Nov 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.