Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Koje obaveze iz propisa o hemikalijama se primjenjuju na biocide?

Biocidi su specifična grupa proizvoda i zahtijevaju posebnu pažnju prilikom stavljanja na tržište. Zato su i regulisani posebnim propisima.

U Evropskoj uniji, biocidi su regulisani Uredbom o biocidnim proizvodima (BPR). Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, već znate da su biocidi regulisani samo u Republici Srpskoj.

Kako su biocidi u najvećem broju slučajeva hemikalije, na njih se pored propisa o biocidima primjenjuju i neka opšta pravila iz propisa o hemikalijama.

Ovakav princip važi u Evropskoj uniji, ali i kod nas. Pogledajmo zato koje obaveze iz propisa o hemikalijama u Republici Srpskoj se primjenjuju na biocide.

Prema Zakonu o hemikalijama Republike Srpske, svaki proizvođač ili uvoznik hemikalija, uključujući i biocide, mora biti upisan u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija. Preduslov za ispunjavanje ove obaveze je angažovanje savjetnika za hemikalije.

Propisi o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija u potpunosti se primjenjuju na biocide. Pored opštih pravila za obilježavanje hemikalija, za biocide su propisani i dodatni zahtjevi za obilježavanje.

Kada je u pitanju bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list, i njega je potrebno izraditi za biocide u skladu sa propisima o hemikalijama.

Obaveza vođenja evidencija o proizvedenim ili uvezenim hemikalijama takođe se primjenjuje na biocide. Dodatno, godišnji izvještaj o proizvodnji ili prometu se dostavlja na način kako je to utvrđeno propisima o hemikalijama. Ipak, ovdje postoji jedna razlika. Zakon o biocidima Republike Srpske definisao je da se izvještaj za prethodnu godinu dostavlja do 31. marta tekuće godine. Za druge hemikalije ovaj rok je 31. januar tekuće godine.

Neka propisana ograničenja ili zabrane za pojedine hemikalije mogu se odnositi i na biocide, pa je i na to potrebno obratiti pažnju.

Na biocide se još primjenjuju i posebne procedure uvoza i izvoza za posebne kategorije hemikalija. Ovo podrazumijeva postupak obavještenja o izvozu i postupak saglasnosti na osnovu prethodnog obavještenja. Naravno, ove procedure se sprovode samo kada je to propisano za pojedinačne supstance, kao supstance ili one sadržane u biocidu.

Na biocide se ne primjenjuje obaveza upisa u Inventar hemikalija. Razlog je jednostavan: za biocide je u skladu sa posebnim propisima definisana specifična procedura registracije, odnosno stavljanja na tržište. Posljedično, svi biocidi bi trebali biti upisani u Inventar biocida. Ovaj inventar sa Inventarom hemikalija i podacima o sredstvima za zaštitu bilja čini Integralni inventar hemikalija – popis svih hemijskih sredstava na tržištu.

Zakon o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine donosi pravila identična onima u Republici Srpskoj. To znači da se opšte obaveze koje se odnose na druge hemikalije i u Federaciji Bosne i Hercegovine primjenjuju i na biocide. Čak iako biocidi kao takvi trenutno nisu definisani.

Ako planirate početak proizvodnje ili uvoza biocida, nadam se da sada imate jasnu sliku svih obaveza koje morate ispuniti.

A ako imate dodatna pitanja o biocidima, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu


Avtor izvirne slike Ivan Samkov on Pexels


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 22. Dec 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.