Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Znate li prepoznati biocid

Da li planirate da stavljate biocidne proizvode na tržište Bosne i Hercegovine? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, ovaj tekst je za vas.  
 
Idemo od početka. Kako da prepoznate da li je neki proizvod biocid? 
 
Biocidni proizvod je onaj proizvod koji u obliku u kojem se stavlja na tržište ima namjenu da uništi, odvrati, učini bezopasnim, spriječi djelovanje ili kontroliše nepoželjne organizme hemijskim ili biološkim putem. 
 
Dva ključna elementa koja određuju biocidni proizvod su: 

  • Proizvod mora sadržavati supstancu koja se smatra biocidnom aktivnom supstancom (supstanca čija aktivnost uzrokuje biocidno djelovanje proizvoda, a koja je dozvoljena za takvu namjenu) i  
     
  • Namjena proizvoda mora biti da uništi, odvrati, učini bezopasnim, spriječi djelovanje ili na drugi način kontroliše nepoželjne organizme. 

Ukoliko jedan od ova dva elementa nedostaje, proizvod nije biocid. 
 
Aktivna supstanca je nosilac biocidne aktivnosti proizvoda i mora da bude prisutna u proizvodu i navedena na etiketi (npr. etil alkohol). Propisima je regulisano koje aktivne supstance su dozvoljene za upotrebu u pojedinim vrstam biocida.  
 
S druge strane, sama etiketa proizvoda vam može dosta toga reći. Prije svega, koja je namjena proizvoda. Izjave kao što su „dezinfikuje“, „uništava bakterije“, „odbija komarce“ i slično su jasne biocidne tvrdnje, odnosno izjave koje ukazuju na biocidno djelovanje proizvoda. 
 
Sada znate kako prepoznati biocid. Idemo sada u dubinu i pogledajmo na šta sve morate pripaziti.  
 
Ukoliko proizvod ne sadrži biocidnu aktivnu supstancu, a na etiketi je istaknuta tvrdnja koja ukazuje na biocidnu namjenu, takva tvrdnja se može smatrati lažnom jer dovodi potrošača u zabludu.  
 
Ukoliko proizvod sadrži biocidnu aktivnu supstancu, a biocidna tvrdnja nije navedena, proizvod se ne može smatrati biocidnim proizvodom. Ipak, nenavođenje biocidne tvrdnje ne bi smjelo imati za cilj izbjegavanje ispunjavanja regulatornih obaveza koje su za biocide propisane. 
 
Još jedna stvar na koju je potrebno obratiti pažnju je mehanizam djelovanja.  
 
Prema definiciji, biocid na nepoželjne organizme djeluje hemijskim ili biološkim putem. Ukoliko je mehanizam djelovanja nekog proizvoda isključivo fizički, proizvod se ne smatra biocidom. 
 
Dobar primjer je mišolovka. Ona ima za cilj da uništi nepoželjni organizam, ali djeluje isključivo fizičkim putem. Dodatno, ovaj proizvod ne ispunjava jedan dva osnovna elementa koji proizvod čine biocidom – ne sadrži biocidnu aktivnu supstancu, dok se biocidna tvrdnja vjerovatno nalazi na njegovoj ambalaži. 
 
Sada vam je već jasno na šta sve treba da obratite pažnju kada razmišljate o uključenju nekog novog proizvoda u svoj prodajni program. Kod biocidnih proizvoda, sadržaj etikete je od ključnog značaja. Samo jedna riječ na etiketi može napraviti razliku. 
 
Ukoliko ste utvrdili da je proizvod biocid, morate ispuniti propisane obaveze. 
 
Sljedeće sedmice ću vam detaljnije pisati o tome koje su to obaveze. 
 
U međuvremenu, preporučujem vam da pogledate ovaj kratki video kako biste lakše prepoznali biocid.  
 
Ako vam je potrebna pomoć u tumačenju propisa o biocidima, biće mi drago da vam pomognem. Kontaktirajte me na nina.pajovic@bens-consulting.eu. 


Autor fotografije Towfiqu barbhuiya na Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLBiocidi | 07. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.