Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Vodite li evidencije o hemikalijama?

Sigurna sam da u svom redovnom poslovanju svakodnevno vodite razne vrste evidencija. To vam pomaže da pratite kako posao napreduje, koliko ste efikasni, koliko obaveza ste uspješno realizovali.

Neke evidencije su propisane standardima koje primjenjujete u radu, a neke su možda samo vaš način da budete što sistematičniji.

Međutim, kada su u pitanju hemikalije, vođenje evidencija je zakonska obaveza.

Proizvođač i uvoznik hemikalija dužni su da vode evidencije o hemikalijama koje proizvode ili uvoze. I to je obaveza koju propisuje Zakon o hemikalijama Republike Srpske, ali i Zakon o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj vođenje evidencija je detaljnije propisano Pravilnikom o sadržaju evidencija o hemikalijama i načinu godišnjeg izvještavanja. Međutim, propisani su podaci koje je potrebno evidentirati, ali ne i striktna forma u kojoj se vode podaci.

Zašto je to tako?

Oni koji se duže bave hemikalijama možda se sjećaju da su evidencije nekada vođene u propisanim obrascima. Postojale su čak i knjige evidencije koje je prije korištenja ovjeravao nadležni organ (Ministarstvo).

Ipak, u 21. vijeku ovakvi načini vođenja evidencija su prevaziđeni. Digitalni poslovni alati omogućavaju lakši rad, veću fleksibilnost, bolju preglednost i iskoristljivost podataka, te njihovo lakše dijeljenje među korisnicima.

Zato Pravilnik sada propisuje samo podatke koji se evidentiraju, uz napomenu da se oni vode u elektronskoj ili pisanoj formi. Proizvođač ili uvoznik određuju u kojem obliku ili kojem sistemu će evidentirati propisane podatke.

Pogledajmo sada šta evidencije o hemikalijama treba da sadrže. Potrebno je evidentirati podatke o:

  • identifikaciji hemikalije (trgovački naziv, namjena, proizvođač, zemlja porijekla),
  • proizvedenoj hemikaliji (količina i datum proizvodnje),
  • uvezenoj hemikaliji (količina i datum uvoza),
  • hemikaliji koju je prodao proizvođač ili uvoznik (količina i datum prodaje, podaci o kupcu),
  • stanju hemikalije na skladištu (količina hemikalije koja nije dalje isporučena).

U Republici Srpskoj se pod uvezenim hemikalijama evidentiraju i one hemikalije koje su kupljene na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine ili Brčko distrikta.

Evidencije hemikalija će vam na pregled zatražiti nadležni inspektor prilikom sprovođenja nadzora. Takođe, na osnovu evidencija priprema se i godišnji izvještaj o proizvodnji i stavljanju hemikalija na tržište. Ovaj izvještaj dostavlja se nadležnom ministarstvu do 31. januara za prethodnu godinu, a o tome sam detaljno pisala u ovom tekstu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine tek se očekuje donošenje pravilnika o evidencijama. Ipak, očekuje se da će ovaj pravilnik evidencije hemikalija regulisati na isti način kao pravilnik u Republici Srpskoj.

Ako i dalje imate dileme o podacima koje je potrebno evidentirati, javite se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Pixabay

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 23. Jun 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.