Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Bliži se rok za dostavljanje Izvještaja o proizvodnji i stavljanju na tržište hemikalija

Januar je vrijeme sumiranja rezultata poslovanja, ali i podnošenja izvještaja.

Znate li na šta vas obavezuju propisi o hemikalijama?

Ukoliko ste proizvođač ili uvoznik hemikalija, dužni ste do 31. januara nadležnom organu dostaviti izvještaj o proizvodnji i stavljanju na tržište hemikalija za prethodnu godinu.

U Republici Srpskoj ova obaveza je propisana članom 27. Zakona o hemikalijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 21/18). Izvještaj se dostavlja na propisanom obrascu koji možete preuzeti na internet stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (sekcija Obrasci 2018).

Podaci u izvještaju se navode na osnovu evidencija čije vođenje je detaljno propisano Pravilnikom o sadržaju evidencija o hemikalijama i načinu godišnjeg izvještavanja („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 69/18).

U samom obrascu izvještaja navedeno je uputstvo za njegovu pripremu kao i informacije o načinu dostavljanja. Dovoljno je da ga dostavite Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u elektronskoj formi.

Zakonom su propisane kazne za lica koja ne vode evidencije i ne dostave izvještaj u propisanom roku.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakon o hemikalijama („Službene novine Federacije BiH“, broj 77/20) takođe propisuje obavezu dostavljanje izvještaja. Međutim, još nisu doneseni podzakonski akti na osnovu kojih bi ova obaveza mogla biti ispunjena.

Ipak, ukoliko ste prometnik sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, obaveza izvještavanja bi se mogla odnositi i na vas. Takav slučaj je ako ste putem poslovne jedinice u Republici Srpskoj upisani u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija. Tada morate pratiti sve obaveze definisane propisima o hemikalijama Republike Srpske.

Da li ste počeli sa pripremom izvještaja ili čekate zadnji rok?

 


Avtor izvirne slike Dmitriy od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 23. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.