Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Ko treba da se upiše u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija?

Često u praksi vidim da neke kompanije imaju dilemu da li treba da se upišu u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija (u daljem tekstu: Registar).

Hajde da pokušamo da razriješimo ovu dilemu.

Upis u Registar definisan je Zakonom o hemikalijama Republike Srpske i Zakonom o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine.

U skladu sa članom 28, proizvođač i uvoznik hemikalija dužni su prije početka proizvodnje ili uvoza prijaviti ovu djelatnost nadležnom organu (Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalno ministarstvo zdravstva).

Proizvođač ili uvoznik predstavljaju prvo lice u lancu snabdijevanja koje hemikaliju stavlja na tržište. Iz tog razloga se obaveza upisa u Registar odnosi samo na njih, kao najodgovornija lica za hemikalije koje su na tržištu.

Ukoliko ste korisnik hemikalija, nemate obavezu upisa u Registar, osim ako ste istovremeno njihov uvoznik ili proizvođač.

Takođe, ako ste distributer koji vrši dalji promet hemikalija koje je neko drugo lice uvezlo ili proizvelo, niste obavezni da se upišete u Registar.

Da pojednostavim, ukoliko kupujete hemikalije na domaćem tržištu za vlastite potrebe (kao korisnik) ili za dalju prodaju (kao distributer) ne upisujete se u Registar.

Provjerite definicije pojmova svih aktera/subjekata u lancu snabdijevanja u Zakonu o hemikalijama.

U Republici Srpskoj postupak upisa u Registar propisan je Pravilnikom o Registru proizvođača i uvoznika hemikalija („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 69/18).

U Federaciji Bosne i Hercegovine još nije donesen ovakav podzakonski akt, ali se njegovo usvajanje očekuje uskoro.

Za kršenje obaveze upisa u Registar Zakonom su propisane kazne od 5.000 KM do 50.000 KM za pravno lice, odnosno od 1.500 KM do 15.000 KM za preduzetnika. Dodatno, prekršiocima može biti izrečena zabrana vršenja djelatnosti do šest mjeseci.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko upisa u Registar ili u ispunjavanju drugih obaveza iz propisa o hemikalijama, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 


Izmijenjena fotografija: Avtor izvirne slike 2H Media od Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 23. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.