Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Baterije in ADR: Varnost v Električni Mobilnosti

Prevoz nevarnega blaga urejajo različna pravila in konvencije, med katerimi je najpomembnejši ADR (Sporazum o mednarodnem cestnem prevozu nevarnega blaga). ADR določa stroga pravila za prevoz nevarnega blaga, vključno s specifičnimi zahtevami za embalažo, označevanje in dokumentacijo.

Med številnimi nevarnimi proizvodi, ki se prevažajo po vsem svetu, so tudi litijeve ionske ali kovinske baterije - srce številnih električnih naprav, vključno z električnimi avtomobili.

Ko govorimo o prevozu nevarnega blaga, se osredotočimo na varnostno in okoljsko tveganje, ki ga ti proizvodi predstavljajo. V kontekstu litijevih baterij se litij šteje za nevarno kemikalijo, zato morajo biti baterije, ki ga vsebujejo, prevažane v skladu s sporazumom ADR. Litijeve baterije torej sodijo med nevarno blago v smislu transportnih predpisov. To pa odpira vprašanja o tem, kako ravnati z baterijami v primeru prevoza ali nesreče.

Ena od ključnih zahtev prevoza litijevih baterij je uporaba pravilne embalaže. Baterije morajo biti nameščene v posebnih embalažah, ki preprečujejo poškodbe in iztekanje elektrolita, če pride do nesreče ali razlitja.

Poleg tega morajo biti prevozniki baterij ustrezno usposobljeni, kar predpisuje ADR sporazum.

Za več informacij o predpisih iz področja prevoza nevarnega blaga vas vabimo, da stopite v stik z nami na naslovu simona.miklavcic@bens-consulting.eu. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam nudili dodatne informacije o tej pomembni temi. Ostanite varni na cestah!

Avtor originalne fotografije rawf8com portal Freepik

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
ADR | 08. Sep 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.