Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

24. avgust je tukaj! Kaj moram vedeti o delu in usposabljanju za varno delo z diizocianati?

V industrijskem okolju se vsak dan srečujemo z raznolikimi kemikalijami, ki so ključne za proizvodne procese. Ena izmed pomembnih skupin kemikalij, s katerimi se industrijski in profesionalni uporabniki srečujejo, so diizocianati. Diizocianati so kemične spojine, ki vključujejo dve izocianatni skupini (N=C=O).

Te spojine so znane po svoji reaktivnosti in se široko uporabljajo v izdelavi poliuretanskih materialov, kot so premazi, lepila, tesnila, pene in vlakna. Zaradi svoje učinkovitosti in prilagodljivosti so postali ključna sestavina številnih industrijskih procesov.

S 24. avgustom 2023 je prišla v polno veljavo omejitev št. 74 iz Uredbe REACH (Uredba Komisije (EU) 2020/1149). Tako je bil uveden ukrep za industrijske in profesionalne uporabnike, ki delajo z diizocianati.

Za varno delo z diizocianati se zdaj zahteva ustrezno usposabljanje. To usposabljanje je namenjeno zagotavljanju varnega delovnega okolja ter zmanjšanju tveganj, povezanih z uporabo teh kemikalij.

 Tukaj so ključni elementi tega usposabljanja:

  • Omejitve in označevanje: Delo z diizocianati zahteva posebno pozornost. V skladu z uredbo je omejena uporaba diizocianatov v zmesi, če je koncentracija diizocianatov večja ali enaka 0,1% m/m. Če je koncentracija manjša od 0,1 %, se omejitev ne aplicira. Pomembno je, da industrijski in profesionalni uporabniki skrbno preverijo etikete in varnostne liste vseh proizvodovv, s katerimi delajo, da se zagotovi skladnost z omejitvami.
  • Usposabljanje od dobaviteljev: Dobavitelji proizvodov, ki vsebujejo diizocianate, so dolžni zagotoviti ustrezne informacije za usposabljanje. Za organizacijo usposabljanja se uporablja platforma npr. https://www.safeusediisocyanates.eu . Kljub temu je pomembno razumeti, da ta platforma ni nujno zadosten vir informacij za usposabljanje. 
  • Strokovno usposabljanje: Usposabljanje mora izvajati strokovnjak za varnost in zdravje pri delu z ustreznim znanjem. Priporočljivo je, da to vlogo prevzame varnostni inženir iz podjetja, ki dobro razume delovne procese. Ta strokovnjak naj pripravi celovito usposabljanje, ki vključuje tudi pisno in praktično preverjanje znanja. 
  • Evidenca usposabljanja: Pomembno je, da se celoten proces usposabljanja natančno dokumentira. To vključuje seznam industrijskih in profesionalnih uporabnikov, ki so se usposobili, podrobnosti usposabljanja, preverjanje znanja ter uporabljena zaščitna oprema. Ta dokumentacija je ključna za kemijske oziroma delovne inšpektorje pri inšpekcijskih pregledih.

Usposabljanje za varno delo z diizocianati je nujno za zagotavljanje varnosti industrijskih in profesionalnih uporabnikov ter zmanjšanje tveganj, povezanih z izpostavljenostjo tem nevarnim kemikalijam. Pravilno znanje, ustrezna zaščitna oprema ter skladnost s smernicami so temeljni koraki k zagotavljanju varnosti in produktivnosti pri delu z diizocianati.

Razumemo, da je prilagajanje novim omejitvam lahko zamudno in zahtevno. Pošljite mi kratko elektronsko sporočilo na naslov spela.hudobivnik@bens-consulting.eu nudili vam bomo strokovno pomoč. S tem boste prihranili veliko časa, energije in neprijetnosti pri inšpekcijskih pregledih.

Avtor originalne fotografije noomcpk portal Freepik

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
REACH | 24. Aug 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.