Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Eden od aktualnih elementov, s katerim želi Evropska agencija za kemikalije (ECHA) poenotiti informacije o kemičnih proizvodih, je t.i. “Evropski sistem kategorizacije proizvodov” – v angleščini “European Product Categorisation System”, v nadaljevanju EuPCS.

Sistem EuPCS se uporablja za opis namena uporabe kemijske zmesi, za katero je bila narejena predložitev centrom za zastrupitve – (PCN). Vsak proizvod, za katerega opravimo PCN, mora imeti določeno vsaj glavno kategorijo, ki se zapiše v datoteki PCN.

Če za prijavo kemikalij na Urad RS za Kemikalije uporabljate sistem ISK, se vam to morda že sliši znano – pri prijavi na Urad je treba vsaki kemikaliji določiti carinsko tarifno številko, kategorijo in klasifikacijo uporabe NACE. Sistem EuPCS ima podobno vlogo.

Katere kategorije imamo na voljo?

Dokument je na voljo na sledečem naslovu. Sedaj je že na razpolago tudi v slovenščini. EuPCS omogoča proizvajalcu zmesi, da na sistematičen način z izbiranjem vedno bolj specifičnih podkategorij določi, v katero kategorijo spada njegov proizvod.

Primer proizvajalca dišeče sveče: dišeča sveča je proizvod (kategorija P), ki ni biocidni proizvod (kategorija PC). Njen namen je odišavljenje – obdelava zraka (kategorija PC-AIR), v katerem obstaja podkategorija “Sveče – odišavljene in neodišavljene” (kategorija PC-AIR-7).

Ta kategorija nima nobene nadaljnje podkategorije, zato jo proizvajalec pripiše svojemu proizvodu.

Na sledečem diagramu, lahko vidite način izbiranja kategorije v opisanem primeru.

Kaj je evropski sistem kategorizacije proizvodov (EuPCS) in kako se navezuje na PCN notifikacije?

Še en primer: proizvajalec tekočine za polnjenje vžigalnikov. Gre za proizvod (P), ki ni biocidni proizvod (PC). Je gorivo (PC-FUE) in pri opisu kategorije PC-FUE-3 lahko v dokumentu razberemo, da vanjo spadajo tekočine za polnjenje vžigalnikov. Proizvajalec tako svoj proizvod uvrsti v kategorijo PC-FUE-3.

Seveda lahko kemijski proizvod spada v več kategorij – na primer detergent za pranje perila, ki se prodaja tako potrošnikom (PC-DET-1.2) kot tudi za poklicno in industrijsko rabo (PC-DET-1.3). V takem primeru se proizvajalec sam odloči, katera od teh kategorij je glavna.

Če ste zavezanec za predložitev PCN, je sistem EuPCS nekaj, kar morate znati uporabljati pri kategorizaciji vaših kemikalij. Za večino proizvodov je takoj jasno, katero kategorijo jim lahko pripišemo, za nekatere druge se je treba odločati med več možnostmi.

Pri teh izzivih vam lahko svetujemo in pomagamo tudi mi. Če imate na temo UFI kod, postopka PCN ali sistema EuPCS kakršnakoli vprašanja, smo vam vedno in z veseljem na voljo.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
UFI / PCN | 31. May 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.