Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Splošno sodišče EU razveljavilo usklajeno razvrščanje in označevanje titanovega dioksida!

Splošno sodišče je razveljavilo Uredbo Komisije (EU) 2020/217 (14. ATP) v delu, ki se nanaša na usklajeno razvrščanje in označevanje titanovega dioksida.

Glavna utemeljitev sodbe sodišč je bilo dejstvo, da Odbor za oceno tveganja (RAC) ni zagotovil dokazov, da ima titanov oksid "intrinzične lastnosti", ki povzročajo raka. Ocenili so, da se te lastnosti lahko pripišejo "toksičnosti delcev".

Ker je Evropska komisija v svoji uredbi sledila mnenju RAC, je sodišče razveljavilo vnos ‘022-006-00-2’ (titanov dioksid z razvrstitvijo H351) in Prilogi I ter II v 14. ATP. Ta razveljavitev bo vplivala tudi na krovno Uredbo CLP.

Naša ekipa je bila včeraj precej presenečana, ko smo prebrali objavo sodišča. V 2021 smo namreč veliko časa namenili implementaciji 14. ATP-ja za proizvode s TiO2 (novi EUH-stavki, H351, velikost delcev kot podlaga za razvrščanje, učinek na uredbo o kozmetiki). Kot kaže so vse te spremembe postale nepotrebne in odvisno od naslednjih korakov Evropske Komisije, bi lahko postali npr. EUH211/EUH212 stavki zgodovina.

Titanov oksid je ena najpogostejših kemikalij v potrošniških izdelkih, zato bo ta odločitev imela velik vpliv na različne proizvode. Z zanimanjem pričakujemo odgovor in smernice Komisije in Evropske agencije za kemikalije glede nadaljnjih korakov.

Če bi se radi čimprej prilagodili na takšne bliskovite spremembe zakonodaje, vam z veseljem pomagamo z našimi izkušnjami in programsko opremo za izdelavo varnostnih listov in etiket. Pokličite nas ali mi pišite na bine.ledinek@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 24. Nov 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.