Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Leta 2023 prihajajo novi varnostni listi po Uredbi komisije (EU) 2020/878

S 1. januarjem 2023 bodo morali biti vsi varnostni listi izdani v skladu z novo predpisano obliko in vsebino, ki jo določa Uredba komisije (EU) 2020/878. Le-ta spreminja Prilogo II Uredbe (ES) št. 1907/2006 (REACH) in podaja pravne zahteve za vsebino in obliko varnostnih listov.

Če ste s tem odlašali do sedaj, je to nekaj čisto normalnega. Dejansko se s 1.1.2023 zgolj zaključuje 2-letno prehodno obdobje, ki je bilo določeno v že omenjeni Uredbi komisije (EU) 2020/878.  V tem času je  posodobitev varnostnih listov v skladu z novo obliko in vsebino prostovoljna. Do 1.1.2023 je namreč v veljavi še stara Uredba komisije (EU) št. 2015/830, ki je zadnja določila vsebino in obliko varnostnih listov.

Ena izmed novosti, ki jo prinaša nova Uredba komisije (EU) 2020/878, je vnos UFI kode v varnostni list. Naj spomnim, da Uredba CLP št. 1272/2008 določa nove zahteve za kodo UFI za zmesi. V novi Prilogi II k uredbi REACH, ki je določena z Uredbo komisije (EU) 2020/878,  najdete  podatek, kam v varnostni list lahko vstavite to kodo UFI. Več o kodi UFI in PCN notifikacijah si lahko preberete tukaj.

Toliko na kratko.

Namen današnjega pisanja ni, da gremo podrobno čez vse spremembe, ki jih prinaša Uredba komisije (EU) 2020/878 v novi varnostni list. Je bolj prijazni opomnik vam, da kljub oblici dela dodate še eno stvar na vašo listo obveznosti do konca letošnjega leta. In da vam ponudim pomoč.

Kako vam lahko pomagamo, če sami nimate dovolj časa ali energije?

Dve dobri novici imam za vas.

Prvič, če ste že naročniki Chemius Expert storitve (ali pa boste to postali), imate to že vključeno v storitev – brez dodatnih stroškov, brez izgube vašega časa. Vaši varnostni listi bodo do konca leta ustrezno revidirani v skladu z novo zakonodajo.

In drugič, tudi če nimate Chemius Expert storitve, vam lahko pomagamo z izdelavo varnostnih listov po klasičnem postopku kot enkratno storitev brez vzdrževanja. Do konca novembra bomo imeli namreč v Chemiusu v celoti pripravljeno in podprto novo obliko varnostnega lista.

Če potrebujete našo pomoč, nam enostavno pišite. To vas prav nič ne stane, lahko pa vam prihrani veliko stroškov in nepotrebnega glavobola.


Dodelana fotografija: Avtor izvorne slike cottonbro studio, portal pexels.com


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 15. Nov 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.