Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kratek odgovor je, da. Vse snovi in zmesi, ki izpolnjujejo kriterije za razvrstitev kot v skladu z Uredbo (ES) št. 1272/2008 (»Uredba CLP«), je potrebno ustrezno označiti.  
 
Praktični primer: če je črnilo, ki se ga uporabi v pisalu oziroma v nalivnem peresu, razvrščeno kot nevarno, bo to zahtevalo označevanje.  
 
Če je črnilo fiksna komponenta pisala ali markerja, kot se ga daje na trg, potem bo potrebno označiti pisalo oziroma marker z ustreznimi elementi etikete. Če polno označevanje ni možno (zaradi majhne velikosti), lahko uporabite izjeme iz člena 29 in točk 1.5.1 ter 1.5.2 priloge I CLP. 
 
Kaj pa če prodajate pisala brez črnila? 
 
V tem primeru pisalo ne rabi biti razvrščeno in označeno v skladu z uredbo CLP, saj gre v tem primeru za izdelek in ne za kemikalijo. V tem primeru namreč pisalo ni vsebnik črnila.  
 
Nevarnosti namreč zavisijo od samega črnila, tako da v takšnem primeru je potrebno samo označevanje črnila, ki ga prodajate posebej.  

Kot vidite, se kemijska zakonodaja lahko nanaša tudi na povsem običajne predmete, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.  
 
Če ste dobavitelj takšnih kemikalij, in niste popolnoma prepričani o svojih obveznostih, mi pišite – luka.rifelj@bens-consulting.eu. Poiskali bomo rešitve, da boste lahko nemoteno poslovali še naprej.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 06. Jun 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.