Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Gre za izdelke, ki jih vsakodnevno skoraj nezavedno uporabljamo vsi.  

Pa ste bili ob tem kdaj pozorni na samo embalažo, v kateri so ti robčki? Ste šli morda celo korak dlje in se vprašali, kakšne oznake morajo biti navedene na takšni embalaži? Če se niste, potem niste edini.  

Vas pa danes vabim, da se z mano podate na pot odkrivanja zahtev pri označevanju vlažilnih robčkov glede na okoljsko zakonodajo.  

Začnimo, kot običajno, z zakonodajo – katera zakonodaja predpisuje označevanje embalaže vlažilnih robčkov?  

Odgovor je Izvedbena Uredba komisije (EU) 2020/2151 

V tem dokumentu so navedene harmonizirane specifikacije za označevanje embalaže za vlažilne robčke. Gre torej za predhodno navlažene robčke za osebno nego in gospodinjsko uporabo. Vse podrobnosti – v kolikor bi si želeli podrobneje prebrati – najdete v Prilogi II te Uredbe. 

Nas pa v tem blogu zanima sama embalaža in označevanje le-te glede na okoljsko zakonodajo.  

Embalaža vlažilnih robčkov (tj. predhodno navlaženih robčkov za osebno nego in gospodinjsko uporabo) s površino 10 cm2 ali več mora imeti naslednjo oznako:

Ta oznaka je namenjena obveščanju potrošnikov o prisotnosti plastike v proizvodu; načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri tem proizvodu izogibati, in posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje. 

Če si podrobneje ogledate oznako, potem boste opazili črno črto okoli oznake. Rada bi poudarila, da ta črta okrog oznake sicer ni del same oznake. Vseeno pa je tam z namenom. Njen namen je na belem ozadju prikazati tanko belo črto, ki obkroža oznako in tako postavlja »mejo« med oznako in ostalimi elementi embalaže. 

Še nekaj je potrebno izpostaviti. Kot ste že vajeni iz kemijske zakonodaje, so datumi tukaj izredno pomembni. V tem primeru je to 4. julij 2022. Zakaj? 

Ta datum je presečni datum pri označevanju embalaže. 

Oznaka embalaže vlažilnih robčkov, danih na trg pred 4. julijem 2022, se lahko pritrdi z nalepkami. Po tem datumu pa bo morala biti oznaka navedena neposredno na sami embalaži. 

Kaj pa besedilo pod oznako, je tudi to določeno? 

Da, tudi za informativno besedilo pod grafičnimi simboli veljajo pravila. Besedilo na oznaki mora biti v uradnem jeziku ali jezikih držav članic, v kateri se plastični proizvod za enkratno uporabo daje na trg. 

Iz zadnjega stavka je torej razvidno, da vseskozi govorimo o proizvodih (robčkih), ki vsebujejo plastiko. In embalažo za takšne robčke je torej potrebno ustrezno označiti. Če pa so robčki narejeni iz 100% naravnih snovi (npr. iz bombaža), takšno označevanje ne pride v poštev. 

Preden zaključim, naj naštejem še nekaj primerov iz prakse, na katere se zgoraj zapisano nanaša: 

  • vlažilni robčki za osebno nego,
  • robčki za dezinfekcijo rok,
  • robčki za čiščenje površin,
  • robčki za razkuževanje površin,
  • robčki za čiščenje notranjosti avtomobila. 

Sedaj veste nekaj novega o označevanju vlažilnih robčkov z vidika okoljske zakonodaje. Ko jih boste naslednjič držali v roki, le preverite, če so ustrezno označeni.  

Če pa potrebuje pomoč pri izzivih kemijske zakonodaje – lahko tudi glede zahtev označevanja proizvodov – mi lahko pišete na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.  

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.eu
Ostalo | 09. Mar 2022

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.