Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Kdaj lahko skladno z 18. ATP začnemo uporabljati novo razvrstitev?

Preden odgovorim na zgornje zanimivo vprašanje na hitro ponovimo - rok za uskladitev vaših varnostnih listov v skladu s spremembo Uredbe (ES) št. 1272/2008 (CLP) z namenom njene prilagoditve tehničnemu in znanstvenemu napredku (18. ATP – Uredba (EU) 2022/692) se izteče 1. decembra 2023.

Spremenjene razvrstitve vključene v 18. ATP je potrebno obvezno uporabiti s 1.12.2023 (celoten dokument najdete na tej povezavi). Po tem datumu je potrebno obvezno upoštevati novo razvrstitev.

Kaj pa pred tem datumom?

Pred tem datumom lahko tudi že uporabite novo razvrstitev in daste proizvod na trg s to novo razvrstitvijo. Naj k temu dodam, da sta od 23.5.2022 (20 dni po objavi 18. ATP) in do 1.12.2023 ustrezni obe razvrstitvi – tako stara, kot tudi nova, ki je usklajena z 18. ATP.

Kako je z obstoječimi zalogami proizvodov, ki so že na trgu?

Dejansko nikjer v zakonodaji ni jasno definirano, tako da gre za »sivo« cono. Bi bilo pa načeloma potrebno upoštevati novo razvrstitev, kar poslednično pomeni veliko dodatnega dela. To je zelo problematično vprašanje, ker so roki uporabe izdelkov pogosto mnogo daljši, kot je čas med uveljavitvijo ATP in obveznim datumom uporabe.

Če imate tudi vi kakšno vprašanje glede 18. ATP ali drugih področij kemijske zakonodaje, potem je moj email naslov - tim.bencik@bens-consulting.eu pravi za vas.


Avtor slike pressfoto portal Freepik


Omejitev odgovornosti:
Information on this blog is prepared with utmost care, but it is not about (chemical) consulting, and the provider does not assume any responsibility or liability for the correctness, accuracy and up-to-dateness of published content. If you need advice for a specific case, you can write to us at bojan.dimic@bens-consulting.eu
Varnostni Listi | 12. Jun 2023

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.