Kdaj morate posredovati PCN in ustvariti kode UFI? TUKAJ >>

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali,
ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo
Nedavno objavljeno ""

UFI / PCN | 04. nov 2020

Preden gremo na konkretna vprašanja, še enkrat ponovimo osnove.

Priloga VIII Uredbe CLP št. 1272/2008 določa posebne datume za izpolnitev zahtev glede novega sporočanja informacij centrom za zastrupitve (PCN notifikacije).

Obveznosti novega sporočanja se bodo začele uporabljati glede na končno uporabo zmesi:

  • od 1. januarja 2021 za nove zmesi, namenjene potrošniški in profesionalni uporabi,
  • od 1. januarja 2024 za nove zmesi namenjene industrijski uporabi.

Za zmesi, za katere so bile informacije iz člena 45 Uredbe CLP št. 1272/2008 že predložene pred zadevnim datumom za izpolnitev zahtev, obstaja prehodno obdobje, in sicer 1.1.2025.

To npr. pomeni, da se v Sloveniji s sporočanjem podatkov v ISK (Informacijski Sistem za Kemikalije) ali z vpisom biocidov v register biocidov rok za predložitev informacij centrom za zastrupitve podaljša na 1.1.2025.

Sedaj pa k vprašanjem, vezanim na predložitev PCN-jev pred datumom za izpolnitev zahtev.

Ali lahko na portalu ECHA predložim PCN državam članicam, ki še ne sprejemajo notifikacij?

Tehnično je prijavo mogoče oddati, vendar če imenovani organ ni povezan, da bi sprejemal prijave, prijava ne bo zagotavljala skladnosti s predpisi glede na člen 45 Uredbe CLP št. 1272/2008.

Ko iz poročila o predložitvi prejmete navedbo, da je država članica prejela prijavo, boste še vedno morali, do januarja 2021, preveriti tabelo Pregled držav članic, da vidite ali je država članica povezana in sprejema predložene prijave – za več informacij glejte tole spletno stran.

Imam lahko kakšne koristi od prehodnega obdobja, če državi članici, ki sprejema predložitve na portalu, prijavo predložim pred 1. januarjem 2021?

Če ste informacije preko portala državam članicam, ki jih sprejemajo, že predložili pred zadevnim datumom za izpolnitev zahtev, ste pravno zajeti v prehodnem obdobju.

Kljub temu je edina predvidljiva korist za industrijo v takih primerih preložitev ponovnega označevanja zmesi (navedba UFI številke na etiketi). Upoštevajte, da se bo identifikator UFI moral navajati na etiketi v primeru sprememb zmesi, kjer je posodobitev potrebna v skladu s Prilogo VIII Uredbe CLP št. 1272/2008.

Kdaj lahko dam svoj izdelek na trg?

Ko vidite, da imenovani organ sprejema predložitve in da je prijava prestala avtomatizirana preverjanja veljavnosti, je v večini primerov izdelek lahko dan na trg.

V drugih primerih lahko obstajajo dodatne zahteve, npr. plačilo pristojbine. Za več informacij glejte tabelo Pregled držav članic ali pa v primeru dvoma stopite v stik z ustreznim imenovanim organom.

Še več uporabnih nasvetov in informacij o UFI in PCN področju najdete na BENS blogu tukaj.

Lahko pa mi tudi pišete na simona.miklavcic@bens-consulting.eu.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com

Nazaj

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.