Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Celotno vprašanje, ki sem ga prejela, je dejansko malce daljše in se glasi:

»Ali lahko naredimo UFI sami (generator je dokaj enostaven) ali je potrebno še kako nadaljne registriranje po državi za kar bi potrebovali recimo vas?«

Ker verjamem, da je odgovor koristen za vse, ki se srečujete z UFI in PCN področjem, ga v celoti delim z vami:

»UFI kodo lahko generirate sami, ker gre res za enostaven postopek. Vendar morate vedeti, da je to samo eden izmed številnih korakov, ki jih je potrebno narediti v postopku nove predložitve informacij centrom za zastrupitve. UFI koda namreč sama po sebi nima nobenega pomena in jo strokovno imenujemo »prazna«, če za njo ni izvedena PCN notifikacija.

Tako imenovana »prazna« UFI koda lahko povzroči težave, na primer nadaljnjim uporabnikom. Poglejmo na hitro primer: nadaljnji uporabnik (formulator) lahko vašo zmes uporabi kot zmes v zmesi (ZvZ) in mora biti obveščen, če informacije o tej ZvZ še niso bile predložene. »Prazne« UFI kode ne sme uporabiti za svojo predložitev informacij, saj centri za zastrupitve v primeru nezgode ne morejo vzpostaviti povezave do celotnih informacij o zmesi.

Imeti morate tudi pregled nad tem, katera zmes sploh ustreza določeni UFI kodi.

Na to konkretno UFI kodo mora biti torej vezana PCN notifikacija oz. sporočanje centrom za zastrupitve (v nasprotnem primeru je UFI koda kot že omenjeno »prazna«).

PCN notifikacija pomeni  postopek, s katerim se v posamezni državi članici evropskega gospodarskega prostora centrom za zastrupitve predloži informacije o nevarni zmesi.

S tem postopkom se na točno določeno kodo UFI veže točno določena kemijska sestava zmesi.

Nato pa morate redno in pozorno spremljati vse spremembe in posodobitve, ki se navezujejo na to kodo.

Notifikacijo se izvede v programskem orodju, ki ga je izdala ECHA (Evropska agencija za kemikalije).

Izdela se PCN datoteka, ki poleg podatkov o sestavi vsebuje še veliko drugih informacij o kemikaliji, in se odda v podatkovno bazo centrov za zastrupitve. 

Temu pa sledi še redno spremljanje in po potrebi posodabljanje PCN dosjeja.«

Ker je v tem prispevku veliko informacij, dodajam spodaj še grafični prikaz PCN postopka po korakih (generiranje UFI kode je samo delček v tem postopku):tabela1


Če ne veste, kje bi začeli ali pa nimate časa, da bi to PCN notifikacijo učinkovito in pravilno izvedli (in tudi posodabljali), je morda čas, da mi pišete na simona@bens-consulting.

Samo to, da me kontaktirate, vas ne stane popolnoma nič – lahko pa vam prihrani veliko težav januarja 2021.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 26. Aug 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.