Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V zadnjem času se je močno povečala proizvodnja čistil za roke ter najrazličnejših razkužil v obliki alkoholnih raztopin, gelov, robčkov, sprejev ...

Vse te izdelke pa je potrebo tudi prepeljati iz proizvodnih skladišč do različnih uporabnikov.

Pri tem se je potrebno zavedati, da mnogi proizvodi, še posebej, če so na bazi alkoholov, sodijo med nevarno blago v smislu transportnih predpisov.

Pa poglejmo primer čistila za roke, ki je narejen na bazi etanola. Da bi vedeli, kako ustrezno organizirati prevoz, moramo najprej pogledati v oddelek 14 v varnostnem listu.

V tem oddelku je navedena UN številka, ki nam pove, za kakšno blago gre in kaj to pomeni za prevoz. V našem primeru je to UN 1170 (ETANOL, RAZTOPINA), embalažna skupina II. To pomeni, da gre v našem primeru čistila za roke za nevarno blago za transport.

V oddelku 14 je tudi navedeno, da je omejena količina za to UN številko 1L. To pomeni, da za pakiranja, ki so enaka ali manjša od 1L, za prevoz lahko koristite olajšavo 3.4 ADR – prevoz omejenih količin oz. manjših embalažnih enot.

Ta podatka sta ključna in jih je potrebno upoštevati pri pripravi proizvodov za transport. V tem primeru je potrebno upoštevati sledeče:

  1. Notranja embalaža mora biti v zunanjem transportnem kartonu, na katerem je nalepka LQ (v velikosti 10 cm x 10 cm).
  2. Ker so razkužila na bazi alkoholov običajno tekoča, je potrebno na zunanji transportni karton namestiti smerni puščici na dveh nasprotnih straneh.

tabela1

  1. CLP nalepka na zunanjem transportnem kartonu ni obvezna, ker je karton že označen po ADR.
  2. Zunanji karton ne sme biti težji od 30 kg (bruto teža).
  3. Za prevoz takšnih tovorkov se torej uporablja izjema ADR in ne gre za klasičen ADR prevoz.

 Še eno vprašanje, ki se ob tem ponuja kar samo po sebi, je »Kaj pa v primeru, če je omejena količina (za zgornji primer 1L) presežena«?

V tem primeru mora biti tovorek označen v skladu z ADR (UN številka, ADR nalepka). Na posamičnem tovorku mora biti tudi CLP etiketa. Embalaža, v katero je nevarno blago pakirano, mora biti testirana in odobrena v skladu z ADR (imeti mora ADR kodo):

tabela1

V tem primeru morate obvezno narediti prevozno listino. Za hitro in pravilno pripravo prevozne listine lahko enostavno uporabite naš program Chemius.

Če izračun točk v prevozni listini ne preseže vrednosti 1000, lahko koristite ADR izjemo 1.1.3.6. – prevoz manjših količin nevarnega blaga. Če pa izračun točk v prevozni listini preseže 1000, gre za klasičen ADR prevoz.

V primeru kakršnihkoli vprašanj na temo prevoza vaših dezinfekcijskih sredstev smo vam na voljo za dodatna pojasnila.

 

 

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
ADR Biocidi | 08. Apr 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.