Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ste se kdaj  vprašali, če morate narediti ADR prevozno listino, ko delate predstavitve vaših izdelkov in zaradi tega prevažate tudi čistila – tako v različnih pakiranjih kot vrstah – ki lahko predstavljajo nevarno blago za prevoz? 

Ali torej komercialisti potrebujejo prevozno listino, kadar grejo na predstavitve strojev k potencialnim kupcem in v svojih avtomobilih prevažajo tudi čistila? 

Za boljše razumevanje vprašanja dodajmo nekaj podrobnosti. Recimo, da vozijo s seboj:

  • stroje, v katerih so industrijske baterije (mokre, gelske ali AGM),
  • različna čistila, ki jih prodajate v vašem podjetju. S seboj vzamejo običajno več vzorcev v kanistrih po 5 ali 10 kg. Ti vzorci niso nujno polni, saj jih uporabljajo na različnih prezentacijah.

Je odgovor glede priprave ADR prevozne listine sedaj kaj lažji?

Če odgovora ne poznate, niste edini – gre za primer, ki lepo kaže na kompleksnost kemijske zakonodaje.

Poglejmo odgovor.

V takih primerih gre za ADR izjemo, povezano z namenom prevoza.

V skladu z oddelkom 1.1.3.1 (c) namreč velja, da določbe ADR ne veljajo za prevoze, ki jih podjetja opravljajo kot pomožne dejavnosti, kot so dostava na ali vračanje z gradbišča ali za meritve, popravila in vdrževanje, v količinah največ 450 l na embalažo in v količinah, ki ne presegajo količin, določenih v 1.1.3.6 (do 1000 točk).

Sprejeti pa morajo vse ukrepe, ki preprečijo puščanje vsebine med običajnimi prevoznimi pogoji.

Prevoz čistil za namene promocije/predstavitve sodi v takih primerih med pomožne dejavnosti. To pomeni, da vam NI potrebno izdelati prevoznih listin, saj gre pri takšnih prevozih za ADR izjeme. 

Vseeno pa ni vse tako preprosto in enoznačno. Kaj to pomeni? Velja si zapomniti sledeče. Za prevoze, ki jih podjetja opravljajo za svojo lastno oskrbo ali za zunanjo in notranjo distribucijo, ta izjema ne velja. V teh primerih pa JE potrebno narediti prevozno listino. 

Sedaj torej veste, kako ravnati v primeru promocij in predstavitev. 

Če se vam pojavi še kakšno vprašanje iz ADR področja, mi ga le pošljite. Konkretni primeri so najboljši učitelji za razumevanje teorije.

 

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
ADR | 14. Feb 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.