Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

S 16. januarjem 2020 je prišlo do nove spremembe v kemijski zakonodaji, tokrat na evropskem nivoju.

Evropska agencija za kemikalije je namreč objavila 4 nove vnose na kandidatnem seznamu za avtorizacijo snovi, ki vzbujajo veliko zaskrbljenost (SVHC):

:tabela1

Za vse, ki uporabljate storitev ChemiusExpert, skrbimo, da so varnostni listi posodobljeni in v skladu z zakonodajo. V konkretnem primeru to pomeni, da smo 4 nove SVHC snovi že vnesli v našo bazo in se v primeru, če vaš proizvod vsebuje te snovi, avtomatično izpišejo v oddelku 3 v varnostnem listu.

Kaj pa ti novi vnosi pomenijo za ostala podjetja in kako ravnati v teh primerih?

To je odvisno od tega ali ste:

1. Dobavitelj izdelkov
Če ste dobavitelji izdelkov in je koncentracija novih SVHC snovi v vašem izdelku nad 0,1 % m/m (masnega deleža), morate kupcu iz Evropske unije oziroma Evropskega gospodarskega prostora posredovati informacije, ki omogočajo varno uporabo izdelka.

To pomeni, da je treba prejemnikom izdelka ali potrošnikom posredovati vsaj ime zadevne SVHC snovi.

2. Proizvajalec ali uvoznik izdelkov
Če vaš izdelek vsebuje nad 0,1 % m/m (masnega deleža) SVHC snovi in je letna količina snovi večja od ene tone, morate narediti notifikacijo ECHI (prijava SVHC snovi v izdelkih).

3. Dobavitelj snovi ali zmesi (kemikalij)

V tem primeru najprej preverite, če vaši proizvodi vsebujejo SVHC snovi iz zadnjega seznama.

Če so proizvodi razvrščeni kot nevarni in vsebujejo nove SVHC snovi, morate posodobljene varnostne liste s to informacijo posredovati naprej takoj, saj informacija lahko vpliva na ukrepe za obvladovanje tveganja.

Če so proizvodi nenevarni in vsebujejo 0,1 % novih SVHC snovi, morate na zahtevo prejemnika posredovati varnostni list naprej.

To lahko pomeni, da boste morali zaradi novih SVHC snovi izdelati varnostni list, čeprav ga pred to spremembo morda sploh ni bilo potrebno imeti.

Spremljanje kemijske zakonodaje zahteva veliko časa in preciznosti, saj se obveznosti razlikujejo tudi od tega, kakšna je vaša vloga v dobavni verigi.

V kolikor vam primanjkuje časa za kvalitetno spremljanje in implementacijo zakonskih sprememb, vam lahko pomagamo.

Oddaljeni smo le en telefonski klic ali e-mail.


Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 22. Jan 2020

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.