Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V zadnjem času smo zabeležili, da inšpektorji za meroslovje preverjajo ali so velikosti številk za nazivno količino na embalažah ustreznih velikosti.  

Poleg elementov etikete, ki so navedeni v oddelku 2.2 v varnostnem listu (o tem smo že večkrat pisali), mora biti na etiketi za kemikalije navedena tudi nazivna količina snovi ali zmesi v embalaži, ki je na voljo za splošno uporabo (razen če je ta količina že navedena drugje na embalaži). 

Kaj pomeni izraz »nazivna količina«? 

Gre za podatek o količini kemikalije v času pakiranja, ki naj bi se nahajala v embalaži. Primer bi bil recimo embalaža, na kateri je navedeno »e 1.5 l«. Mala črka »e« v tem primeru pomeni, da proizvajalec zagotavlja točnost navedene količine. »1,5 l« pa pomeni, da naj bi bilo v  embalaži 1,5 litra kemikalije. Količina mora biti navedena v enotah mednarodnega merskega sistema (litri, centilitri, mililitri, kilogrami ali grami). 

Pravila za velikost na etiketi navedene nazivne količine ne boste našli v Uredbi CLP št. 1272/2008, ki sicer ureja označevanje nevarnih kemikalij. 

Velikost na etiketi navedene nazivne količine je določena s Pravilnikom o količinah predpakiranih izdelkov.

Bistvena je spodnja tabela, ki vam bo pomagala pri preverjanju velikosti izpisa nazivne količine na etiketi. Najmanjša velikost zapisanega števila je odvisna od vrednosti nazivne količine vsebine:

Nazivna količina vsebine                                                         Najmanjša velikost števila
(g/ml)                                     (cl)                                           (mm)

Do 50                                      Do 5               - - - - - - - - >     2

Nad 50 do 200                         Nad 5 do 20     - - - - - - - - >    3

Nad 200 do 1000                     Nad 20 do 100  - - - - - - - - >    4

Nad 1000                                Nad 100           - - - - - - - - >     6           

 

Če se vrnemo na zgornji primer za 1,5 L. Po tej tebeli mora biti velikost številke "1,5" na etiketi najmanj 6 mm.

Predlagamo, da za vaše proizvode izmerite velikost številk na etiketah in preverite ali so skladne s predpisano velikostjo v tabeli.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 19. Jul 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.