Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

V zadnjem času postaja ADR področje izredno pomembno, ker ugotovljenim nepravilnostim takoj sledijo kazni (in ne zgolj opozorila). To pa lahko podjetja stane precej denarja, da ne govorimo o izgubljenem času in ugledu.

Na zadnjem BENS srečanju sem govorila o novostih ADR zakonodaje, ki jih je potrebno poznati, če se želite izogniti težavam.

Tukaj so še enkrat bistvene novosti ADR 2019, ki jih velja poudariti:

1. V celoti je prenovljen del, ki se nanaša na razvrščanje jedkih kemikalij. V preteklosti je razvrstitev jedkih kemikalij temeljila na preizkušanju, po novem pa se bolj uporablja računska metoda razvrščanja.

2. Spremenjen je bil del, ki se nanaša na razvrščanje gnojil na osnovi amonijevega nitrata.

3. Prevoz nevarnega blaga v strojih in napravah ni več izjema. Določenih je 15 novih UN številk za predmete, ki vsebujejo nevarno blago. Predmeti se uvrstijo v ustrezen razred glede na nevarnost, ki jo predstavlja blago in, če je potrebno, na podlagi tabele prevladujočih nevarnosti. Predmeti morajo biti ustrezno označeni z vsemi nalepkami nevarnosti, in sicer glede na vrste nevarnosti, ki jih predstavlja nevarno blago, ki ga vsebujejo.

4. GHS (CLP) piktogram se lahko uporablja samo kot del celotne GHS (CLP) etikete in ne samostojno.

5. Določena je nova oblika prevozne listine, ki se mora uporabljati za prevoze manjših količin nevarnega blaga (izjema 1.1.3.6). V tem primeru morata biti v prevozni listini navedena skupna količina nevarnega blaga in izračunana vrednost točk za vsako prevozno skupino. 

Več si lahko preberete v moji 44-stranski prezentaciji.

Prepričana sem, da je to gradivo vredno vašega dragocenega časa in vam lahko prihrani tudi kakšen euro.

P.S. Dodajam še povezavo do članka in prve prezentacije na temo Novosti CLP v letu 2020, če ste jo morda zgrešili.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
ADR | 21. May 2019

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.