Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Eden od elementov, s katerim želi ECHA poenotiti informacije o kemičnih proizvodih, ki jih uporabljamo, je tako imenovani Evropski sistem kategorizacije proizvodov – v angleščini European Product Categorisation System, v nadaljevanju EuPCS.

Sistem EuPCS se uporablja za opis namena uporabe kemijske zmesi, za katero je bila narejena notifikacija PCN. Vsak proizvod, za katerega bo opravljena notifikacija PCN, bo moral imeti določeno točno eno kategorijo, ki bo zapisana v datoteki PCN.

Če za prijavo kemikalij na Urad za Kemikalije uporabljate sistem ISK, se vam to morda sliši znano – pri prijavi na Urad je treba vsaki kemikaliji določiti carinsko tarifno številko, kategorijo in klasifikacijo uporabe NACE. Sistem EuPCS ima podobno vlogo.

Kakšne kategorije so na voljo?

Dokument je zaenkrat na voljo le v angleščini. EuPCS omogoča proizvajalcu zmesi, da na sistematičen način z izbiranjem vedno bolj specifičnih podkategorij ugotovi, v katero kategorijo spada njegov proizvod.

Primer proizvajalca dišeče sveče: dišeča sveča je proizvod (kategorija P), ki ni biocidni proizvod (kategorija PC). Njen namen je odišavljenje – obdelava zraka (kategorija PC-AIR), v katerem obstaja podkategorija sveče (kategorija PC-AIR-7). Ta kategorija nima nobene nadaljnje podkategorije, zato jo proizvajalec lahko pripiše svojemu proizvodu.

Na naslednji povezavi lahko vidite diagram, ki shematsko prikazuje način izbiranja kategorije v zgornjem primeru.

Še en primer: proizvajalec tekočine za polnjenje vžigalnikov. Gre za proizvod (P), ki ni biocidni proizvod (PC). Je gorivo (PC-FUE) in pri opisu kategorije PC-FUE-3 lahko v dokumentu razberemo, da vanjo spadajo tekočine za polnjenje vžigalnikov. Proizvajalec tako svoj proizvod razvrsti v kategorijo PC-FUE-3.

Seveda lahko kemijski proizvod spada v več kategorij – na primer detergent za pranje perila, ki se prodaja tako potrošnikom  (PC-DET-1.2) kot tudi za profesionalno in industrijsko rabo (PC-DET-1.3). V takem primeru se proizvajalec sam odloči, katera od teh kategorij je poglavitna – pri čemer pa mu seveda nič ne preprečuje, da proizvoda ne bi prodajal vsem vrstam uporabnikov.

Če ste zavezanec za notifikacijo PCN, je sistem EuPCS nekaj, kar boste morali znati uporabljati pri kategorizaciji vaših kemikalij. Za večino izdelkov je takoj jasno, katero kategorijo bi jim lahko pripisali, spet za druge se bo treba odločati med več možnostmi.

Pri tem vam seveda lahko svetujemo in pomagamo tudi mi. Če imate na temo kode UFI, postopka notifikacij PCN ali sistema EuPCS kakršnakoli vprašanja, smo vam vedno in z veseljem na voljo.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 28. Nov 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.