Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Evropska agencija za kemikalije ECHA je pred kratkim v zvezi s tematiko notifikacij PCN objavila nekaj dodatnih informacij.

Preden pogledamo, kaj to pomeni za vas (in za nas), še enkrat na kratko o tem, kaj notifikacija PCN sploh je.

Gre za postopek, s katerim se izdelana PCN-datoteka, v kateri je med drugim zapisana koda UFI in sestava nevarne zmesi, prenese v enotno podatkovno bazo. V tej bazi so omenjeni podatki na voljo centrom za zastrupitve v državah članicah EEA (torej članice EU ter Norveška, Islandija in Lihtenštajn). S tem se posamezni kodi UFI za vedno pripiše formulacija nevarne zmesi.

Sedaj pa k novicam.

Prvič, ECHA je potrdila, da bo sistem sčasoma začel delovati tako, da se bo z eno PCN- datoteko, oddano na njihovem PCN-portalu, brez dodatnih korakov dalo narediti notifikacijo v več državah.

Dejstvo je, da bo treba notificirati zmesi v vseh državah EEA, kjer se zmes daje na trg, in sicer v lokalnem jeziku države. Načrtovano je, da bo sistem sčasoma (vendar žal ne že od začetka) podpiral večjezičnost in avtomatsko prevajal PCN-datoteke med jeziki držav članic EEA.

Drugič, države članice EEA bodo lahko še naprej uporabljale svoje lastne sisteme za notifikacije, ki bodo v nekaterih primerih lahko nadomestili oddajo datoteke na Echin PCN-portal, pri čemer bo moral biti izpolnjen pogoj, da bodo ti sistemi podpirali in sprejemali PCN-datoteke.

Odgovorne službe držav EEA bodo torej lahko izbirale med tremi možnostmi:

  • Uporaba Echinega PCN-portala – zavezanec mora pripraviti PCN-datoteko in jo oddati prek univerzalnega Echinega PCN-portala.
  • Uporaba Echinega PCN-portala ali uporaba nacionalnega sistema – zavezanec mora pripraviti PCN-datoteko, odda pa jo lahko ali preko Echinega PCN-portala ali preko nacionalnega sistema.
  • Uporaba nacionalnega sistema – zavezanec mora pripraviti PCN-datoteko in jo odda le preko nacionalnega sistema.

Kaj vse navedeno pomeni za Slovenijo?

V Sloveniji sistem notificiranja nevarnih kemikalij zahteva drugačne vrste informacij kot postopek PCN.

Posledično bosta pri nas obvezna tako postopek PCN kot prijava na Urad za Kemikalije prek sistema ISK. Preko tega sistema namreč Urad za kemikalije beleži informacije o uporabi nevarnih kemikalij, ki niso povezane le s podatki za centre za zastrupitve.

Kakšna pa se predlagana ureditev notifikacije PCN zdi vam?

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 17. Oct 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.