Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Če ste spregledali prvi del članka, ga lahko preberete tukaj.

Danes vas vabim k branju drugega dela članka avtorja Jakoba Aahauga, ki je bil v tem mesecu prvič objavljen na portalu ECHA:

Format postopka PCN

Trenutno nujni zdravstveni nasveti centrov za zastrupitve temeljijo na informacijah, ki jih udeleženci v industriji posredujejo na nacionalni ravni v različnih formatih.

Leta 2017 je bila spremenjena uredba CLP (Uredba o razvrščanju, označevanju in pakiranju nevarnih kemikalij št. 1272/2008) z namenom usklajevanja informacij, posredovanih na območju EU.

Agencija ECHA je objavila harmonizirani format za posredovanje informacij, ki se bo uporabljal za obveščanje na celotnem območju EU in bo zamenjal nacionalne formate.

Nov portal z uporabnikom prijaznim vmesnikom

Evropska agencija za kemikalije razvija portal za notifikacijo centrom za zastrupitve (PCN), ki bo udeležencem v industriji omogočal, da bodo pripravljali in varno posredovali podatke pristojnim organom prek ene same vstopne točke.

Portal bo predvidoma začel delovati v 2019. Na voljo bodo različni načini za pripravo in posredovanje obvestil, tudi spletni vodič, ki vas bo po korakih vodil skozi pripravo obvestil. Hkrati bodo na voljo tudi možnosti za notifikacijo večjih količin zmesi za večja podjetja v okviru integracije med sistemi.

Eden glavnih ciljev tega portala je izgradnja uporabnikom prijaznega vmesnika. Uporaba portala ECHA je brezplačna, vendar lahko nekatere države članice zaračunajo določene stroške na nacionalni ravni.

Začnite s pripravo na posredovanje informacij

Časovni roki za posredovanje informacij v novem harmoniziranem formatu so:

  • januar 2020 za zmesi za potrošniško uporabo;
  • januar 2021 za zmesi za profesionalno uporabo, in
  • januar 2024 za zmesi za industrijsko uporabo.

Ti datumi se sicer zdijo še daleč, ampak če začnete s pripravo zdaj, to nikakor ni prezgodaj.

Začnite z identifikacijo zmesi, ki jih oziroma uporabo katerih morate prijaviti, npr. tiste, za katere velja Priloga VIII uredbe CLP. Ali so namenjeni za potrošniško uporabo, profesionalno ali industrijsko uporabo?

Tako boste vedeli, katerega datuma se morate držati. Če so namenjeni zgolj za industrijsko uporabo, lahko posredujete manj informacij, vendar le, če imate na voljo kontaktno številko za hiter dostop do zadostnih informacij v nujnem primeru.

S tem se članek zaključi.

Kot vedno velja moje vabilo k branju in deljenju teh prispevkov. Hvala.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
UFI / PCN | 10. Oct 2018

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.