Naročite svojo individualno ponudbo za izdelavo varnostnih listov TUKAJ >>

Ena najpogostejših napak je zagotavljanje usklajenosti vsebine VL in etikete.

To je tudi eden prvih elementov, ki jih inšpektor preveri. Enostavno vzame ali prosi za določen izdelek, pogleda etiketo in potem vas prosi še za VL. Nato sledi preverjanje skladnosti vsebine na VL in etiketi.

Kaj gre lahko tukaj narobe?

Velikokrat pride do neujemanja trgovskih imen. Trgovsko ime na etiketi mora biti identično kot je trgovsko ime v varnostnem listu.

S prehodom na CLP zakonodajo so se spremenili tudi kriteriji za razvrščanje kemikalij. In če niste pozorni, se lahko hitro zgodi, da imate etiketo izdelano na osnovi starega VL.

Vi imate lahko etiketo narejeno že v slovenskem jeziku, ki pa žal ne ustreza več vsebini VL. Obvezni elementi etikete so navedeni v poglavju 2.2 v VL. Med obvezne elemente etikete sodijo: identifikatorji (trgovsko ime, navedba nevarne snovi), piktogrami, opozorilna beseda, H stavki, P stavki.

Zagotoviti morate, da s posodabljanjem VL poskrbite tudi za etikete. Le-te morajo biti v vsakem trenutku usklajene z vsebino v VL.

Etiketa in varnostni list morata biti v celoti napisana v slovenskem jeziku. Velikokrat se zgodi, da so npr. nevarne snovi navedene v tujem jeziku, kar ni ustrezno.

Če je etiketo pripravljal vaš dobavitelj in če ni usklajena z varnostnim listom, dobavitelja obvestite, da je etiketa pomanjkljiva in da jo mora popraviti.

In če pri tem potrebujete pomoč, vam lahko pomagamo.

Omejitev odgovornosti:
Informacije na tem blogu so pripravljene z največjo možno skrbnostjo, vendar pa pri njih ne gre za (kemijsko) svetovanje in ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti ali jamstva za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za konkreten primer, nam lahko pišete na
bojan.dimic@bens-consulting.com
Varnostni Listi | 12. Sep 2017

  • Vsi prispevki
  • Varnostni listi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Ostalo

Nazaj

Bens Blog

Kako lahko naše izkušnje obrnete sebi v korist - brezplačni strokovni materiali, ki so kratki a vsebinsko bogati in vam bodo v pomoč pri vašem delu

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.