Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta uraditi u slučaju izmjene podataka za biocid koji je već na tržištu?

Ako se bavite prometom biocida u Bosni i Hercegovini znate da za ovu kategoriju proizvoda važe specifične obaveze. Posebnu su važne one u Republici Srpskoj koje se odnose na registraciju biocida prije stavljanja na tržište.

Kada ste izvršili tzv. privremenu registraciju koja se trenutno sprovodi u Republici Srpskoj, možete slobodno prometovati biocidom. Podrazumijeva se da ste izradili bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list i etiketu, pružili korisniku adekvatno uputstvo za upotrebu i druge potrebne informacije.

Međutim, često se u praksi dešavaju promjene u vezi sa proizvodom na tržištu. One mogu biti kozmetičke (izmjena dizajna etikete), ali i suštinske (izmjena formulacije proizvoda). Nekada se mijenja i naziv proizvoda iz marketinških ili drugih razloga.

Kada se takve izmjene dese nameće se pitanje šta je potrebno uraditi kako bi dalji promet proizvoda bio bez prepreka.

Obaveze koje proizvođač ili uvoznik biocida imaju zavisi od vrste izmjena koje su se desile. A najčešće izmjene su sljedeće:

  • promjena podataka o proizvođaču ili uvozniku,
  • izmjena naziva biocida,
  • izmjena ili dopuna sastava,
  • izmjena statusa aktivne supstance,
  • izmjena ili dopuna vrste biocida (namjene),
  • izmjena ili dopuna načina ili veličine pakovanja,
  • izmjena tipa krajnjeg korisnika,
  • izmjena klasifikacije i obilježavanja opasnosti,
  • izmjena u pogledu efikasnosti proizvoda.

Ovo su promjene o kojima morate obavijestiti nadležni organ kod kojeg je izvršena privremena registracija – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Za administrativne izmjene (npr. podaci o proizvođaču ili uvozniku) uz obavještenje o nastaloj promjeni potrebno je dostaviti manji obim dokumentacije. Takođe, za ovakve izmjene najčešće je dovoljno uplatiti administrativnu taksu, bez posebne naknade za troškove postupka.

Za suštinske izmjene kao što je izmjena sastava potrebno je ažurirati kompletan registracioni fajl. Na osnovu novih podataka Ministarstvo procjenjuje da li proizvod i dalje zadovoljava kriterijume u pogledu efikasnosti i bezbjednosti. Za novu formulaciju može se zahtijevati i novi test efikasnosti. Za izmjene ovog tipa potrebno je pored takse platiti i posebnu naknadu za troškove postupka.

Neke izmjene, npr. redovno ažuriranje bezbjednosno/sigurnosno-tehničkog lista koje su bez uticaja na rješenje o registraciji ili na etiketu, mogu biti prijavljene bez plaćanja takse i naknade, a nekada i u elektronskoj formi.

Imajte u vidu da je sve promjene potrebno prijaviti prije nego što proizvod izmijenjenih karakteristika stavite na tržište. Nadležni organ može zahtijevati dodatna usklađivanja podataka, npr. etikete, pa proizvod možete staviti na tržište tek onda kada su svi podaci usklađeni.

Još jedna stvar je jako važna: praćenje rokova važenja rješenja. Na tržište ne može da se stavlja biocid za koji je rješenje o registraciji isteklo. Zato redovno provjeravajte rokove važenja rješenja.

Ukoliko vršite promet biocida u Evropskoj uniji možda bi vas mogao zanimati tekst koji je pisao moj kolega Tim Bencik o tome šta uraditi kada dođe do promjene sastava biocida.

Ako vam je za pripremu dokumentacije za biocid potrebna pomoć ili savjet, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 


Avtor izvirne slike Mohamed Hassan on Pexel


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 19. Apr 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.