Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Da li je moje rješenje za biocid važeće?

U jednom od prethodnih tekstova pisala sam vam o proceduri upis biocida u Program dostavljanja tehničkog dosijea u Republici Srpskoj.

U ovom postupku nadležni organ izdaje rješenje koje vam omogućava stavljanje biocida na tržište. To je samo do okončanja druge faze u registraciji – izdavanja dozvole.

Rok za drugu fazu, odnosno „dostavljanje tehničkog dosijea“ definiše se rješenjem. Međutim, ovi rokovi često nisu jasni nosiocima rješenja, pa čak ni drugim organima.

Zašto je to tako?

Rok važenja rješenja nije jednoobrazno definisan i uglavnom se razlikuje od proizvoda do proizvoda. On prvenstveno zavisi od statusa aktivne supstance: da li je ona odobrena za upotrebu ili je u programu revizije. U oba slučaju, radi se o dozvoljenim supstancama.

U čemu je onda razlika?

Odobrena supstanca prošla je postupak evaluacije i odobrena je za upotrebu u određenim vrstama biocida. Definisani su i uslovi pod kojima se može izdati dozvola za stavljanje biocida u promet.

Supstanca u reviziji uključena je u program revizije u Evropskoj uniji. Ona još uvijek nije evaluirana ali može da se koristi u biocidnim proizvodima do okončanja tog postupka.

Kada smo se upoznali sa statusom aktivnih supstanci, pogledajmo sada na primjerima kako se definišu rokovi rješenja.

Zamislimo tri proizvoda za dezinfekciju ruku i površina (vrsta biocida 1 i 2).

Proizvod A kao aktivnu supstancu sadrži izopropanol. Ova supstanca je odobrena za upotrebu u biocidima vrste 1 i 2.

Proizvod B je na bazi etanola. Ova supstanca je dozvoljena za upotrebu, ali je u reviziji za vrste biocida 1 i 2.

Proizvod C sadrži kombinaciju supstanci: izopropanol koji je odobren i etanol koji je u reviziji.

Za Proizvod A rok važenja definiše se u odnosu na datum izdavanja rješenja:

„Obavezuje se podnosilac zahtjeva da u roku od tri godine od dana donošenja ovog rješenja dostavi ministarstvu tehnički dosije za biocid u svrhu dobijanja dozvole za stavljanje biocida na tržište.“

Aktivna supstanca je odobrena, podnosiocu zahtjeva se ostavlja period za pripremu tehničkog dosijea za biocid u skladu sa propisima.

U slučaju Proizvoda B, rok važenja uslovljen je završetkom postupka evaluacije aktivne supstance:

„Obavezuje se podnosilac zahtjeva da u roku od tri godine od dana stavljanja aktivne supstance na listu odobrenih supstanci dostavi ministarstvu tehnički dosije za biocid u svrhu dobijanja dozvole za stavljanje biocida na tržište.“

U ovom slučaju aktivna supstanca još uvijek nije odobrena, već je u postupku revizije. Zato rok počinje da teče tek onda kada supstanca bude evaluirana i uvrštena na listu odobrenih supstanci.

Primjećujete li razliku?

Ako su oba rješenja izdata 2022. godine, za Proizvod A rok za dostavu dosijea dospijeva 2025. godine. Ovaj rok za Proizvod B ne može jasno da se odredi jer (najčešće) nije poznato kada će biti završena evaluacija. Ako to bude 2024. godine i supstanca tada bude odobrena, rok od tri godine za dostavu dosijea dospijeva 2027. godine.

Pogledajmo sada Proizvod C. Rok za dostavu dosijea zavisiće od one supstance koja je još uvijek u reviziji:

„Obavezuje se podnosilac zahtjeva da u roku od tri godine od dana stavljanja aktivnih supstanci na listu odobrenih supstanci dostavi ministarstvu tehnički dosije za biocid u svrhu dobijanja dozvole za stavljanje biocida na tržište.“

U ovom slučaju, rok počinje da teče onda kada i druga supstanca (etanol), bude uvrštena na listu odobrenih supstanci.

Ukoliko proizvod sadrži više supstanci koje su u reviziji, rok počinje da teče onda kada i posljednja od njih bude odobrena.

Sada kad znate kako utvrditi da li je vaše rješenje za biocid važeće, pregledajte svoja rješenja.

Ukoliko je rješenje i dalje važeće, možete da se opustite i uživate u ljetnim danima.

Ako rok uskoro ističe, obratite se ministarstvu i jednostavno zatražite produženje roka. To je uobičajena praksa.

Međutim, ukoliko je rok istekao, vaše rješenje je nevažeće. To znači da biocid na koji se odnosi rješenje ne možete više da stavljate na tržište. Da biste to ponovo mogli, morate podnijeti novi zahtjev za upis biocida u Program dostavljanja tehničkog dosijea. Naravno, morate ponovo platiti propisanu naknadu.

Zato je važno da znate da protumačite rokove važenja rješenja. I naravno, da pratite statuse aktivnih supstanci sadržanih u vašem proizvodu.

Ako vam je oko toga potreban stručni savjet ili pomoć, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 


Avtor izvirne slike Towfiqu barbhuiya


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 23. Dec 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.