Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Liste aktivnih supstanci u biocidima – koje postoje i šta u stvari znače?

Ako ste proizvođač ili prometnik biocida, sigurno su vam već poznati termini kao što su biocidna aktivna supstanca, vrsta biocida ili liste biocidnih supstanci. Ako su vam biocidi i dalje nepoznanica, pogledajte ovaj tekst u kojem sam objasnila kako da prepoznate biocidi.

Danas ću malo detaljnije govoriti o listama biocida: koje postoje i šta znače.

Ipak, na početku ćemo se podsjetiti na važnu činjenicu: u Bosni i Hercegovini propisi o biocidima postoje samo u Republici Srpskoj. O proceduri stavljanja biocida na tržište Republike pisala sam detaljno u ovom tekstu.

Da bi neki biocid bio stavljen na tržište u skladu sa Zakonom o biocidima, neophodno je da sadrži dozvoljenu aktivnu supstancu. Šta to znači?

To znači da je supstanca koja je nosilac biocidne aktivnosti nekog proizvoda prepoznata kao takva i uvrštena na listu dozvoljenih aktivnih supstanci.

Kada kažemo "lista dozvoljenih aktivnih supstanci" zapravo mislimo na Spisak aktivnih supstanci koje su dozvoljene u biocidnom proizvodu koji je utvrđen posebnim Pravilnikom. Ovaj spisak sadrži supstance za koje je nakon evaluacije zaključeno da mogu da se koriste kao biocidne aktivne supstance. Zato za njih kažemo da su odobrene – prošle su detaljan postupak evaluacije u Evropskoj uniji.

Za ove supstance propisan je stepen čistoće, datum uključenja na listu, datum isteka odobrenja, ali i specifični uslovi upotrebe u pojedinim proizvodima.

Pored odobrenih supstanci, spisak dozvoljenih sadrži i supstance koje su u postupku revizije u Evropskoj uniji. To su supstance za koje postupak evaluacije još nije završen, a mogu da se koriste do okončanja tog postupka.

Nakon revizije, supstance mogu da budu odobrene – uključene na listu odobrenih supstanci, ili mogu da budu zabranjene za dalju upotrebu. Dakle, i ove supstance su dozvoljene za upotrebu u biocidnim proizvodima, ali privremeno. Važno je napomenuti da nisu sve aktivne supstance dozvoljene za upotrebu u svim biocidnim proizvodima. U svakoj listi je navedeno u kojoj vrsti ili vrstama biocida pojedina supstanca može da se koristi (npr. insekticid – vrsta biocida 18 (PT18)).

Pored dozvoljenih aktivnih supstanci, u Republici Srpskoj je na snazi i Spisak aktivnih supstanci koje nisu dozvoljene za upotrebu u biocidnim proizvodima. Ovdje su navedene aktivne supstance koje ne mogu da budu korištene u određenim biocidnim proizvodima. Na ovom spisku naći će se i supstance koje su trenutno u reviziji, a za koje po okončanju postupka bude zaključeno da ne mogu da se koriste u biocidnim proizvodima.

Ako ste proizvođač ili prometnik iz Federacije Bosne i Hercegovine, ne zaboravite da morate poštovati propise Republike Srpske ako stavljate biocide na tržište u Republici Srpskoj.

Ako imate slična pitanja o biocidima, javite se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor slike PublicDomainPictures od Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 03. Mar 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.