Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Koje procedure se primjenjuju na uvoz biocidnih aktivnih supstanci?

Više puta sam pisala o proceduri uvoza biocida u Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na posebnu regulativu o biocidima u Republici Srpskoj, pisala sam o specifičnim uslovima za stavljanje biocida na tržište Republike Srpske.

Međutim, nedavno sam imala upit koji se odnosio na uvoz biocidnih aktivnih supstanci iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu. Zato ću danas pokušati da razjasnim sličnosti i razlike između procedura za gotove biocidne proizvode i za biocidne aktivne supstance.

Podsjećam da je zakonodavstvo o biocidima trenutno na snazi samo u Republici Srpskoj, pa je opisana procedura u skladu sa Zakonom o biocidima Republike Srpske.

Procedura za biocidne aktivne supstance ne razlikuje se mnogo od one za gotove biocidne proizvode. I njih je potrebno upisati u Program dostavljanja tehničkog dosijea. Ovu proceduru sprovodi proizvođač ili pravni zastupnik stranog proizvođača (uvoznik) koji ima sjedište u Republici Srpskoj.

Za aktivnu supstancu, ili koncentrat aktivne supstance, dostavlja se sličan obim dokumentacije kao za gotov proizvod, uz određena prilagođavanja.

Ključna razlika je u testu efikasnosti. Za gotov proizvod dostavlja se dokaz efikasnosti biocidnog proizvoda na ciljne organizme prilikom predviđenog načina upotrebe.

S druge strane, za aktivnu supstancu se dostavlja test efikasnosti za biocid čija je proizvodnja predviđena na bazi aktivne supstance koja se uvozi.

Postoji i druga mogućnost: dostavljanje izjave o tome da će test za gotov proizvod biti dostavljen nakon proizvodnje (nakon uvoza aktivne supstance). U tom slučaju se prilaže izjava sa javno dostupnim referencama kojima se obrazlaže efikasnost biocida čije je proizvodnja planirana.

Kao i kod registracije gotovog biocidnog proizvod, i za aktivnu supstancu je potrebno priložiti izjavu o porijeklu aktivne supstance. Ovom izjavom se potvrđuje da se aktivna supstanca određenog proizvođača/snabdjevača nalazi u prometu u Evropskoj uniji. Za aktivne supstance koje nisu iz zemalja članica Evropske unije dokazuje se da su u prometu u tim zemljama u skladu sa propisima.

Činjenica da je neka aktivna supstanca registrovana u Evropskoj uniji, odnosno da se nalazi na tzv. Article 95 List nije dovoljna. Takva aktivna supstanca i dalje ne može da se slobodno uvozi u Bosnu i Hercegovinu. Potrebno je ispoštovati lokalnu proceduru kao i u slučaju gotovog proizvoda.

Ipak, registracija biocidnih aktivnih supstanci ali i gotovih proizvoda koji su u prometu u Evropskoj uniji bi trebala da bude jednostavna. Postoji adekvatna dokumentacija ali i dovoljan broj podataka koji olakšavaju ovaj proces. Više o proceduri za biocidne proizvode registrovane u Evropskoj uniji možete saznati u ovom tekstu.

Još jedna stvar je važna. Aktivnu supstancu koja pored biocidne funkcije ima i neku drugu namjenu, te se osim za proizvodnju biocida koristi i u neke druge nebiocidne svrhe, potrebno je upisati u Inventar hemikalija. To znači da za jednu supstancu mogu biti propisane dvije procedure, u zavisnosti od namjene i planirane upotrebe.

Takav slučaj je sa etanolom koji je aktivna supstanca za proizvodnju sredstava za dezinfekciju (biocidi). Može da se koristi i u proizvodnji deterdženata, kao rastvarač ili u druge industrijske svrhe kada ga je neophodno upisati u Inventar hemikalija.

Napominjem da se u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje primjenjuje procedura za uvoz otrova. Ukoliko se biocidna aktivna supstanca nalazi na Listi otrova, potrebno je pribaviti propisane dozvole za uvoz.

Ako imate dodatna pitanja o uvozu biocidnih aktivnih supstanci, ili vam je potrebna pomoć u pripremi dokumentacije, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike RF._.studio on Pexels


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi Drugo | 09. Feb 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.