Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Šta je izjava o porijeklu aktivne supstance i gdje vam je potrebna?

Ukoliko stavljate biocide na tržište Bosne i Hercegovine, sigurno već znate kako je oblast biocida regulisana u Bosni i Hercegovini. Poznato vam je i da je procedura stavljanja biocida na tržište propisana samo u Republici Srpskoj, o čemu sam ranije detaljno pisala.

Danas ću pisati o problemu sa kojim se neki suočavaju prilikom registracije biocida, odnosno upisa biocida u Program dostavljanja tehničkog dosijea.

Naime, prilikom pripreme dokumentacije sigurno ste primijetili da je potrebno da priložite izjavu o porijeklu aktivne supstance sadržane u biocidu.

O čemu se zapravo radi?

Ovakvom izjavom potvrđujete da je aktivna supstanca u prometu u zemlji proizvodnje u skladu sa važećim propisima te zemlje. Forma izjave o porijeklu aktivne supstance dostupna je na stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (sekcija Obrasci 2018).

U većini slučajeva, izjavom je potrebno potvrditi da se aktivna supstanca određenog proizvođača/snabdjevača nalazi u prometu u Evropskoj uniji. A kako to možete provjeriti?

Da bi neka biocidna aktivna supstanca bila u prometu u Evropskoj uniji, neophodno je da bude navedena na tzv. Article 95 List. Radi se o listi aktivnih supstanci i snabdjevača koja je u Evropskoj uniji uspostavljena u skladu sa članom 95. Uredbe o biocidnim proizvodima (BPR).

Da budem sasvim jasna, nije dovoljno da na listi bude navedena konkretna supstanca. Neophodno je da bude naveden i proizvođač, odnosno snabdjevač supstance koja je korištena u vašem biocidu.

Ukoliko se radi o biocidnom proizvodu koji nije porijeklom iz Evropske unije, priprema izjave o porijeklu aktivne supstance može predstavljati izazov. U tom slučaju moguće je da ni aktivna supstanca nije porijeklom iz Evropske unije, niti je stavljena na tržište Evropske unije. Takva supstanca nije navedena na listi aktivnih supstanci i snabdjevača u skladu sa članom 95. BPR.

Kako postupiti u ovom slučaju? Pogledaćemo šta kaže Uputstvo za primjenu Pravilnika o sadržaju osnovnih podataka o biocidnom proizvodu koje je pripemilo nadležno ministarstvo:

Za aktivne supstance porijeklom iz zemalja koje nisu članice Evropske unije potrebno je dokazati da su u prometu u tim zemljama u skladu sa propisima. Međutim, potrebno je da se radi o propisima koji su komplementarni propisima o hemikalijama i biocidima koji su na snazi u EU.

Da pojasnim na primjeru.

U Bosni i Hercegovini proizvodite biocid koji sadrži aktivnu supstancu proizvedenu u Srbiji. Tada je potrebno potvrditi da je ta supstanca na tržište Srbije stavljena u skladu sa tamošnjim Zakonom o biocidnim proizvodima.

Ipak, imajte na umu da takav proizvod koji se pod određenim uslovima može prometovati u Bosni i Hercegovini, ne možete izvoziti u Evropsku uniju.

Da biste provjerili koje opcije su vam na raspolaganju u slučaju izvoza biocida čiji ste proizvođač u Evropsku uniju, pogledajte ovaj tekst.

Ako i dalje imate dileme oko pripreme izjave o porijeklu aktivne supstance, možemo vam pomoći. Javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Tumisu sa Pixabay

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Biocidi | 28. Jul 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.