Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Da li su omekšivači za veš deterdženti?

Pisala sam u nekoliko navrata o tome kako se na deterdžente primjenjuju propisi o hemikalijama. Deterdženti se u načelu smatraju hemikalijama zbog čega i za njih važe pravila kao i za sve druge hemikalije.

Međutim, primijetila sam da često postoji dilema oko toga šta se sve smatra deterdžentom. A možda je najčešća ona koja se odnosi na omekšivače za veš.

Sigurno vam prva pomisao na deterdžent neće biti omekšivač za veš. Smatramo da je deterdžent nešto što je namijenjeno za pranje, za održavanje čistoće. Omekšivač ipak više povezujemo sa mekanim peškirima, lijepim mirisom i produženom svježinom.

Kao i uvijek, dileme razrješavamo pregledom propisa.

U Republici Srpskoj, deterdženti su detaljno regulisani Pravilnikom o deterdžentima. Ovim pravilnikom propisana je definicija omekšivača za veš:

Omekšivač za veš je sredstvo namijenjeno za promjenu osjećaja tkanine pri dodiru koje se koristi u završnim procesima pranja tkanine.“

U Federaciji Bosne i Hercegovine tek se očekuje donošenje propisa o deterdžentima. Ipak, oni će biti zasnovani na propisima Evropske unije kao što je to slučaj u Republici Srpskoj.

Definicija omekšivača za veš ne daje jasan odgovor na to da li se radi o deterdžentima ili hemikalijama uopšte. Zato nije loše da se podsjetimo definicije deterdženta iz propisa o hemikalijama:

Deterdžent označava supstancu ili smješu koja sadrži sapune, odnosno druge surfaktante i koristi se za pranje i čišćenje. U deterdžente spadaju i pomoćne smješe za pranje (pretpranje, ispiranje ili izbjeljivanje odjeće i kućnog tekstila), omekšivači rublja, smješe za druga čišćenja i slično.“

U ovom slučaju definicija vrlo jednostavno otklanja svaku dilemu: omekšivač za veš je deterdžent.

Ako pogledamo detaljnije, vidimo da je deterdžent smješa koja sadrži surfaktante. A omekšivači za veš najčešće sadrže katjonske surfaktante. To je dodatni razlog zašto su omekšivači deterdženti.

Više o surfaktantima i drugim sastojcima deterdženata možete pročitati u ovom tekstu.

Kao i druge hemikalije, i omekšivači za veš mogu imati neka opasna svojstva, pa i za njih važe pravila za obilježavanje opasnosti. Najčešće su potencijalni senzibilizatori, a zbog prisustva velikog broja mirisnih supstanci sa alergenim svojstvima. Zato njihov sadržaj mora biti deklarisan ako su prisutne u koncentraciji većoj od 0,01%.

Kao i za druge deterdžente, i za omekšivače za veš namijenjene za opštu upotrebu na etiketi moraju biti navedene informacije o doziranju. Dodatno, i za ove proizvode treba izraditi listu podataka o sastavu.

Treba li da napomenem da i za ovu kategoriju proizvoda treba izraditi bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list? Više o tome kada vam je potreban bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list možete pročitati ovdje.

Nadam se da više nemate nikakave dileme u pogledu omekšivača za veš.

Za neka slična pitanja o deterdžentima, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Stefano Ferrario on Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 15. Jan 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.