Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Koja pravila važe za obilježavanje deterdženata za opštu upotrebu?

Nedavno se jedan uvoznik deterdženata za opštu upotrebu našao u komplikovanoj situaciji.

Naime, uvozio je pošiljku deterdženata iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, i to u Republiku Srpsku. Iako je upisao deterdžente u Inventar hemikalija, te ih obilježio adekvatno u skladu sa propisima o hemikalijama, inspekcija je imala zamjerke.

U čemu je bio problem?

Kao što znate, u Republici Srpskoj su predmeti opšte upotrebe uređeni Pravilnikom o bezbjednosti predmeta široke potrošnje („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 17/15, 13/17 i 39/23).

U ovu grupu proizvoda spadaju i deterdženti koje koristimo u domaćinstvu. To znači da je na njih pored propisa o hemikalijama potrebno primijeniti i propise o predmetima opšte upotrebe.

E, upravo to je propustio uvoznik sa početka priče.

Prema navedenom pravilniku, pojedinačna pakovanja sredstava za pranje tekstila moraju biti dodatno obilježena uputstvom za zaštitu ruku. Ono glasi:

„Nakon svakog pranja ruke isprati u čistoj vodi, a lica sa osjetljivom ili oštećenom kožom moraju se strogo držati uputstva za doziranje i izbjegavati duži dodir ruku sa rastvorom sredstva za pranje.“

Definisan je izuzetak prema kojem ovo uputstvo nije potrebno ako je „ekvivalentan nivo informacija za korisnika naveden u skladu sa propisima o klasifikaciji i obilježavanju hemikalija“.

To znači da ako su na ambalaži navedena adekvatna obavještenja o mjerama predostrožnosti (P oznake), nije potrebno navoditi dodatni tekst.

Adekvatne P oznake u ovom slučaju bi mogle biti P264 (Oprati ruke detaljno nakon rukovanja) i P280 (Nositi zaštitne rukavice).

U Federaciji Bosne i Hercegovine propisani su slični zahtjevi za obilježavanje predmeta opšte upotrebe. Na snazi je Pravilnik o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet.

I ovaj pravilnik definiše uputstvo za zaštitu ruku poput onog u Republici Srpskoj. Ipak, postoji razlika: u Federaciji Bosne i Hercegovine ovo uputstvo ne može biti zamijenjeno adekvatnim P oznakama. To znači da ga je potrebno navesti na etiketi čak i ako su navedene ekvivalentne P oznake.

Obratite pažnju: slični zahtjevi postoje u oba entiteta za dodatno obilježavanje i drugih kategorija sredstava za održavanje čistoće.

A da biste se podsjetili koja posebna ograničenja se primjenjuju na predmete opšte upotrebe, pogledajte ovaj tekst.

Sada vam je jasno da prilikom stavljanja deterdženata na tržište morate voditi računa o velikom broju zahtjeva prema različitim propisima.

Ako vam je oko toga potrebna pomoć, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 


Avtor izvirne slike Karolina Grabowska on Pexel


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STL | 11. Aug 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.