Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Tri bitne stvari koje treba da znate ukoliko proizvodite ili uvozite deterdžente

Sigurna sam da svakodnevno koristite različite deterdžente, u domaćinstvu ili u profesionalnom okruženju. Ako se bavite prometom hemikalija, možda ih proizvodite ili uvozite.

A da bismo bili sasvim sigurni o kojoj vrsti proizvoda govorimo, najbolje je da pogledamo definiciju deterdženta. Ona je, kao što ste već navikli kada su u pitanju hemikalije, utvrđena Zakonom o hemikalijama Republike Srpske i Zakonom o hemikalijama Federacije Bosne i Hercegovine, i glasi:

Deterdžent označava supstancu ili smješu koja sadrži sapune, odnosno druge surfaktante i koristi se za pranje i čišćenje. U deterdžente spadaju i pomoćne smješe za pranje (pretpranje, ispiranje ili izbjeljivanje odjeće i kućnog tekstila), omekšivači rublja, smješe za druga čišćenja i slično.“

Prema definiciji, lako ćemo prepoznati neke proizvode koje svakodnevno koristimo: deterdžent za pranje veša ili suđa, sredstvo za pranje prozora ili podova itd.

Deterdženti su dodatno, a u skladu sa propisima Evropske unije, regulisani u Republici Srpskoj Pravilnikom o deterdžentima.

Zašto je važno prepoznati deterdžent?

Kao i većina hemikalija, deterdženti podliježu upisu u Inventar hemikalija. To smo mogli da zaključimo već iz definicije deterdženta gdje je rečeno da se radi o „supstanci ili smješi“.

Međutim, za deterdžente su propisani dodatni zahtjevi u skladu sa posebnim propisima o deterdžentima. Krenimo redom.

Prilikom upisa u Inventar hemikalija deterdženta za opštu upotrebu (onog kojeg koristimo u domaćinstvu), uz ostalu dokumentaciju potrebno je dostaviti listu podataka o sastavu.

Sadržaj ovog dokumenta propisan je Pravilnikom o deterdžentima. Zapravo se radi o dokumentu „ingredient datasheet“ koji je u Evropskoj uniji definisan Uredbom broj 648/2004 o deterdžentima. Propisano je koji podaci se moraju pružiti na uvid medicinskom osoblju, odnosno nadležnom organu, a koji moraju biti dostupni javnosti.

Kada se u Inventar hemikalija upisuje deterdžent za industrijsku ili institucionalnu upotrebu, u određenim slučajevima može biti potreban i tehnički dosije o surfaktantu. I njegov sadržaj je detaljno propisan Pravilnikom o deterdžentima.

Druga važna stvar u vezi sa deterdžentima je njihovo obilježavanje. Pored opštih pravila za obilježavanje hemikalija, za deterdžente su propisani i dodatni zahtjevi.

Na etiketi deterdženta je neophodno navesti sve sastojke koji su u deterdžentu prisutni u koncentraciji većoj od 0,2%. Sastojci se navode po klasama (npr. surfaktanti, fosfati, sredstva za bijeljene) i u propisanim rasponima koncentracija (< 5%, 5-15%, 15-30%, > 30%). Neke sastojke je neophodno navesti bez obzira na koncentraciju u kojoj su sadržani (npr. konzervansi).

Posebnu pažnju je potrebno obratiti na sadržaj mirisnih supstanci sa alergenim svojstvima. One moraju biti navedene na etiketi ako su u deterdžentu prisutne u koncentraciji koja je veća od 0,01%.

Treća bitna stvar je navođenje informacija o doziranju. Ove podatke je neophodno navesti na pakovanju deterdženata za opštu upotrebu, i to onih namijenjenih za pranje veša i mašinsko pranje posuđa.

 

Na koji način se navode nazivi pojedinih supstanci i koje specifične informacije o surfaktantima su vam potrebne prilikom pripreme dokumentacije pisaću vam sljedeće sedmice.

Ako imate dodatna pitanja o deterdžentima, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.

 


Avtor izvirne slike RDNE on Pexels


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STL | 07. Jul 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.