Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbednosne listove ovde >>

Ovlašćeni zastupnik

Postupke koje propisuje Uredba REACH mogu da sprovode samo preduzeća koja imaju sedište u EU. Sa druge strane, to znači da preduzeća sa sedištem van EU ne mogu sama da sprovedu propisane postupke – na primer predregistraciju ili registraciju.

Za neometan izvoz u EU imate
dve mogućnosti na raspolaganju

 • 1

  Sve obaveze u skladu sa Uredbom REACH možete da prepustite svojim uvoznicima.

  U tom slučaju, svaki uvoznik u EU mora posebno da obavi predregistraciju supstance koju želi da uvozi, ali i da sam pokrije troškove. Na taj način takav uvoznik postaje vlasnik registracije i može da kupuje supstancu od bilo kog proizvođača izvan EU. Drugim rečima, takav uvoznik može bilo kada da zameni proizvođača.

 • 2

  Imenujte ovlašćenog zastupnika

  koji, u Vaše ime kao proizvođača, vrši predregistraciju supstance koju proizvode. Tako Vaš ovlašćeni zastupnik registracijom pokriva sve uvoznike u EU. Stoga nije potrebno da uvoznici obavljaju predregistraciju. U tom slučaju, pojedinačni uvoznik ne može slobodno da zamenjuje dobavljače (ako oni nemaju urednu dokumentaciju ili ako se o tome sam ne postara).

Evropska unija je veoma veliko tržište, zbog toga Vam savetujemo da ništa
ne prepuštate slučaju. Preporučljivo je da sami zadržite kontrolu nad
delatnostima od kojih zavisi Vaša sudbina na evropskom tržištu.


Prednosti određivanja ovlašćenog zastupnika

Proizvođačima izvan EU omogućavamo da u potpunosti zadrže kontrolu i uz minimalne troškove urede sve što je potrebno da bi slobodno mogli da prodaju svoje hemikalije na evropskom tržištu. U tom slučaju nas, kao ovlašćenog zastupnika, ovlašćujete da u svoje ime i za Vaš račun obavimo sve potrebne postupke koje Uredba REACH zahteva.

Drugim rečima, na taj način uz našu pomoć dobijate isti tretman kao i evropska preduzeća! Dobijate, dakle, isti status kao evropski proizvođači.

Vlasnik registracije u tom slučaju je Vaše preduzeće, jer snosi i sve troškove. Kao ovlašćeni zastupnici, mi smo Vaša „produžena ruka“.

Uredna dokumentacija Vam obezbeđuje prednost

Evropski uvoznici su svesni da uvozom hemikalija koje ne ispunjavaju zahteve Uredbe REACH sve obaveze preuzimaju na sebe. Većina uvoznika zbog toga mnogo radije kupuje od onih preduzeća koja su se postarala za REACH. Zato su takva preduzeća u prednosti u odnosu na sva ostala.

Izbor naše usluge – ovlašćenog zastupnika – omogućava Vam, kao preduzeću sa sedištem van EU, da jednim potezom obezbedite sve za nesmetanu prodaju hemikalija na evropskom tržištu:

 • u smislu Uredbe REACH, dobijate status sličan onom koji imaju drugi evropski proizvođači ili uvoznici,
 • dobijate partnera koji ima dugogodišnje iskustvo u oblasti Uredbe REACH.

Pozovite +386 41 979 800 i još danas ugovorite sastanak

X
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.