Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Jedinstveni zastupnik

Postupke koje propisuje Uredba REACH mogu da sprovode samo kompanije koje imaju sjedište u EU. Sa druge strane, to znači da kompanije sa sjedištem van EU ne mogu sama da sprovedu propisane postupke – na primjer predregistraciju ili registraciju.

Za neometan izvoz u EU imate dvije mogućnosti na raspolaganju

 • 1

  Sve obaveze u skladu sa Uredbom
  REACH možete da prepustite svojim uvoznicima.

  U tom slučaju, svaki uvoznik u EU mora posebno (pred)registraciju supstance koju želi da uvozi, ali i da sam pokrije troškove. Na taj način takav uvoznik postaje vlasnik registracije i može da kupuje supstancu od bilo kog proizvođača izvan EU. Drugim riječima, takav uvoznik može bilo kada da zamijeni proizvođača.

 • 2

  Imenujte jedinstvenog zastupnika

  koji, u vaše ime kao proizvođača, vrši (pred)registraciju supstance koju proizvodite. Tako vaš jedinstveni zastupnik registracijom pokriva sve uvoznike u EU. Stoga nije potrebno da uvoznici obavljaju (pred)registraciju. U tom slučaju, pojedinačni uvoznik ne može slobodno da zamjenjuje snabdjevače (ako oni nemaju urednu dokumentaciju ili ako se o njoj sami brinu).

Evropska unija je veoma veliko tržište, zbog toga vam savjetujemo da ništa ne prepuštate slučaju. Preporučljivo je da sami zadržite kontrolu nad aktivnostima od kojih zavisi vaša sudbina na evropskom tržištu.


Prednosti određivanja jedinstvenog zastupnika

Proizvođačima izvan EU omogućavamo da u potpunosti zadrže kontrolu i uz minimalne troškove urede sve što je potrebno za prodaju svojih hemikalija na evropskom tržištu. U tom slučaju ćete nas, kao jedinstvenog zastupnika, ovlastiti da u vaše ime i za vaš račun sprovedemo sve potrebne postupke koje Uredba REACH zahtijeva.

Drugim riječima, na taj način uz našu pomoć dobijate isti tretman kao i evropske kompanije! Dobijate isti status kao evropski proizvođači.

Vlasnik registracije u ovom slučaju je vaša kompanija, jer snosi i sve troškove. Kao jedinstveni zastupnici, mi smo samo vaša „produžena ruka“.

Uredna dokumentacija vam obezbjeđuje prednost

Evropski uvoznici su svjesni da uvozom hemikalija koje ne ispunjavaju zahtjeve Uredbe REACH sve obaveze preuzimaju na sebe. Većina uvoznika zbog toga radije kupuje od onih kompanija koje su se postarale za ispunjavanja zahtjeva REACH-a. Zato su takve kompanije u prednosti u odnosu na sve ostale.

Izbor naše usluge – jedinstvenog zastupnika – omogućava vam, kao kompaniji sa sjedištem van EU, da jednim potezom obezbijedite sve za nesmetanu prodaju hemikalija na evropskom tržištu:

 • u smislu Uredbe REACH, dobijate status sličan onom koji imaju evropski proizvođači ili uvoznici,
 • dobijate partnera koji ima dugogodišnje iskustvo u oblasti Uredbe REACH.

Pozovite +387 65 641 373 i već danas
zakažite sastanak

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.