Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Koje odredbe propisa o hemikalijama se primjenjuju na elektronske cigarete?

Prošle nedjelje pisala sam o tome kako su regulisane elektronske cigarete u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas ću pisati o tome koje obaveze iz propisa o hemikalijama se primjenjuju na elektronske cigarete.

Primjena propisa o hemikalijama u ovom slučaju zasniva se na činjenici da elektronske cigarete sadrže hemikalije u vidu nikotinskih tečnosti, tzv. e-tečnosti.

Imajući to u vidu, na e-tečnosti ili na proizvode koji ih sadrže primjenjuju se prvenstveno propisi o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija, ali i bezbjednosno/sigurnosno-tehničkom listu.

Prošle sedmice smo iz definicije elektronskih cigareta vidjeli da one mogu biti potrošne ili punjive.

Potrošne elektronske cigarete su za jednokratnu upotrebu, sadrže e-tečnost u ulošku koji se nalazi unutar same cigarete i koji se ne može se ponovo puniti.

Punjive elektronske cigarete sadrže e-tečnost u ulošku koji se može dopuniti, a same cigarete se mogu ponovo koristiti.

Prema definicijama iz propisa o hemikalijama, potrošna elektronska cigareta smatra se proizvodom a ne hemikalijom. Razlog je u tome što je za funkciju proizvoda važniji oblik, površina i dizajn od njegovog hemijskog sastava (e-tečnost). U razlikovanju proizvoda od hemikalije pomoći će vam ovaj tekst. Na proizvode koji sadrže hemikalije primjenjuju se samo pojedine odredbe propisa o hemikalijama.

Međutim, sama e-tečnost smatra se hemikalijom. To znači da je potrebno da bude klasifikovana, obilježena i upakovana u skladu sa propisima o hemikalijama. Takođe, za nju je potrebno izraditi bezbjednosno/sigurnosno-tehnički list.

Ove obaveze odnose se i na potrošne i na punjive elektronske cigarete: korisnika je potrebno adekvatno informisati o opasnostima koje predstavlja hemikalija – u ovom slučaju e-tečnost.

Još jedna obaveza postoji za e-tečnosti, odnosno nikotinske tečnosti koje se na tržište stavljaju kao samostalne posude za ponovno punjenje. Misli se na e-tečnosti koje služe za dopunjavanje punjivih elektronskih cigareta. Pošto se ove tečnosti smatraju hemikalijama, potrebno ih je upisati u Inventar hemikalija.

To dalje znači da se lice koje uvozi tečnosti za punjenje elektronskih cigareta smatra uvoznikom hemikalija. A svaki uvoznik hemikalija treba da bude upisan u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija te da angažuje savjetnika za hemikalije.

Ali ovdje postoji kvaka.

Naime, elektronske cigarete i posude za ponovno punjenje elektronskih cigareta (e-tečnosti) su trenutno regulisane samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

S druge strane, procedure upisa uvoznika u Registar proizvođača i uvoznika hemikalija i upisa hemikalija u Inventar hemikalija postoje samo u Republici Srpskoj.

Ipak, u Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro se očekuje puna primjena Zakona o hemikalijama. To podrazumijeva i upis u Inventar hemikalija, pa je važno je da se uvoznici e-tečnosti upoznaju na vrijeme sa predstojećim obavezama.

Takođe, obaveze prema propisima o hemikalijama primjenjuju su u Republici Srpskoj na nikotinske tečnost čak iako one nisu definisane posebnim propisima. Ipak se radi o hemijskim smješama koje nisu izuzete od obaveze upisa u Inventar hemikalija.

Nadam sa da sam uspjela da pojasnim koje obaveze iz propisa o hemikalijama se primjenjuju i na elektronske cigarete. Ako su vam ipak potrebna dodatna pojašnjenja, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike CDC on Unsplash


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 12. Jun 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.