Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

In what language do I need SDS to successfully finish PCN notifications? Please help.

Vjerovatno ste već ispratili vijest da je u Federaciji Bosne i Hercegovine 28. maja počela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Navedeni zakon usklađivan je sa Direktivom Evropske unije 2014/40/EU o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica proizvodnji, predstavljanju i prodaji duvanskih i srodnih proizvoda. Nadležni organ za sprovođenje zakona je Federalno ministarstvo zdravstva.

Ova vijest je bila posebno interesantna zbog zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prevozu.

Međutim, danas želim da skrenem pažnju na dio ovog zakona kojim se regulišu elektronske cigarete koje spadaju u nove duvanske proizvode. Ovo je prvi put da je ova vrsta proizvoda regulisana u Bosni i Hercegovini.

Pogledajmo prvo značajne definicije:

  • Elektronska cigareta je proizvod koji se može koristiti za pušenje upotrebom pare koja sadrži nikotin putem usnika ili bilo koji sastavni dio tog proizvoda, uključujući uložak, posudu za ponovno punjenje i uređaj bez uloška ili posude. Elektronske cigarete mogu biti potrošne ili ponovno punjive putem posude za ponovno punjenje ili ponovno punjive pomoću uložaka za jednokratnu upotrebu.“
  • „Posuda za ponovno punjenje je posuda koja sadrži tekućinu s nikotinom, a koja se može koristiti za ponovno punjenje elektronske cigarete.“

Pored osnovnih obaveza koje važe za sve duvanske proizvode, za elektronske cigarete važe i dodatna pravila.

Proizvođači i uvoznici elektronskih cigareta i posuda za ponovno punjenje dužni su podnijeti Ministarstvu obavještenje o takvim proizvodima najmanje šest mjeseci prije njihovog namjeravanog stavljanja na tržište. Obavještenje se podnosi u elektronskom i pisanom obliku, a njegov sadržaj je detaljno propisan članom 17. stav 3. Zakona.

Dalje su propisani detaljni uslovi za stavljanje elektronskih cigareta na tržište, a najvažniji su:

  • tekućina koja sadrži nikotin stavlja se na tržište isključivo u za to namijenjenim posudama za ponovno punjenje koji nemaju zapreminu veću od 10 ml, u potrošnim elektronskim cigaretama ili u ulošcima za jednokratnu upotrebu, i da ulošci ili tankovi ne premašuju zapreminu od 2 ml,
  • tekućina koja sadrži nikotin ne smije sadržavati više od 20 mg/ml nikotina.

Zakon detaljno propisuje označavanje i pakovanje svakog duvanskog proizvoda, ali i način reklamiranja. Za elektronske cigarete važe i posebna pravila definisana članom 18. Zakona.

Svako pojedinačno pakovanje elektronskih cigareta i posuda za ponovno punjenje mora sadržavati letak sa podacima o uputstvu za korištenje i čuvanje proizvoda, ali i drugim značajnim podacima.

Na pakovanju mora biti naveden spisak svih sastojaka sadržanih u proizvodu u padajućem redoslijedu po masi. Navodi se podatak o sadržaju nikotina u proizvodu i oslobađanje po dozi, serijski broj i preporuku za držanje izvan dohvata djece.

Elektronske cigarete se označavaju jednim od sljedećih zdravstvenih upozorenja:

  • „Ovaj proizvod sadrži nikotin koji izaziva snažnu zavisnost. Ne preporučuje se za upotrebu nepušačima.“ ili
  • „Ovaj proizvod sadrži nikotin koji izaziva snažnu zavisnost.“

Nacrt ekvivalentnog zakona je u Republici Srpskoj predstavljen 2017. godine, ali nije bilo daljih aktivnosti na njegovom usvajanju.

Sada smo se upoznali detaljnije sa elektronskim cigaretama i obavezama prilikom njihovog stavljanja na tržište. Naredne sedmice pisaću vam o tome koje obaveze iz propisa o hemikalijama se primjenjuju na elektronske cigarete.

Ako vas interesuju slične teme, javite mi se na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike Lindsay Fox iz Pixabay


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 09. Jun 2023

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.