Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Kako je neobilježena ambalaža dovela do trovanja hemikalijom?

Sigurno se sjećate slučaja trovanja mineralnom vodom koji se desio u Rijeci u novembru prošle godine. Tada je 19-godišnjak povrijeđen nakon što je u jednom kafiću popio tečnost iz bočice mineralne vode. Utvrđeno je da sadržaj iz bočice odgovara korozivnoj tečnosti, sličnoj komercijalnim sredstvima za čišćenje.

Kako se to moglo desiti? Kako se hemikalija našla u flaširanoj vodi za piće?

Spekulisalo se o kontaminaciji pića u toku proizvodnje zaostalim količinama hemijskih sredstava u sistemima za pranje ili punjenje boca. Ipak, analize su pokazale da su uzorci sporne mineralne vode zdravstveno ispravni i bezbjedni.

Pet mjeseci nakon događaja istragom se došlo do rezultata i potpunog razrješenja ovog nesrećnog događaja.

A sve je počelo u jednom ugostiteljskom objektu na ostrvu Krk. Vlasnice su u praznu bočicu mineralne vode ulile alkalno sredstvo za čišćenje posuđa. Nakon upotrebe, ovu bocu izmijenjenog sadržaja su vratile u skladište zajedno sa drugim neotvorenim bocama mineralne vode.

Krajem oktobra neiskorištene i neotvorene boce bezalkoholnog pića vraćene su distribucijskoj kompaniji. Kroz dalji lanac snabdijevanja sporna boca isporučena je u riječki ugostiteljski objekt gdje je poslužena gostu koji je povrijeđen nakon konzumacije.

Po završetku istrage, vlasnice ugostiteljskog objekta čiji je nesmotreni i neodgovorni potez doveo do nesrećnog slučaja optužene su za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opšte sigurnosti.

Ovaj slučaj podsjeća nas koliko je važno pažljivo rukovati sa hemikalijama i adekvatno ih obilježiti.

Da bi se izbjegla slučajna trovanja, propisi o klasifikaciji, obilježavanju i pakovanju hemikalija definišu da ambalaža opasne hemikalije namijenjene za opštu upotrebu ne smije izgledom da podsjeća na hranu, piće, kozmetiku i slične proizvode.

Kao što smo vidjeli, presipanje hemikalija iz originalne ambalaže u neobilježene posude može predstavljati ozbiljnu opasnost. Zato sve posude koje sadrže hemikalije moraju biti jasno obilježene. Već sam pisala o tome šta mora da sadrži etiketa za opasne hemikalije.

Takođe, preporučuje se da se hemikalije čuvaju u originalnoj ambalaži. Ona je napravljena od adekvatnog materijala, a oblik i dizajn osiguravaju bezbjedno čuvanje i korištenje sadržane hemikalije.

Ukoliko se hemikalija iz originalne ambalaže presipa u neku drugu ambalažu, nju je potrebno obilježiti na isti način kao i originalnu ambalažu. Postojanje dodatne etikete i piktograma opasnosti na bočici vode iz navedenog primjera spriječilo bi miješanje ove boce sa neotvorenim bocama vode.

Takođe, ukoliko se za primjenu nekog sredstva priprema radni rastvor, potrebno je jasno označiti o kakvom sadržaju se radi. Na taj način se onemogućava zamjena opasne tečnosti za neopasnu.

Nije rijedak slučaj da korisnici hemikalija ne pročitaju sva obavještenja o opasnim hemikalijama navedena na ambalaži. A to je vrlo važno, posebno kada je u pitanju upotreba hemikalija u domaćinstvu. U ovom tekstu možete se podsjetiti koje važne informacije treba da potražite na etiketi opasnih hemikalija.

Uvijek čitajte uputstva za korišćenje opasnih hemikalija i pridržavajte se preporučenih mjera predostrožnosti. Čak i kada koristite hemikalije iz originalne ambalaže, nepravilno postupanje može dovesti do štetnih posljedica. O takvom slučaju sam pisala u ovom tekstu.

Nadam se da će nas primjer trovanja iz Rijeke navesti na dodatan oprez u postupanju sa hemikalijama.

Ako imate pitanja o obilježavanju hemikalija ili znate za neki sličan primjer pogrešnog postupanja sa hemikalijama, pišite mi na nina.pajovic@bens-consulting.eu.


Avtor izvirne slike George Becker on Pexels


Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu
Drugo | 12. Apr 2024

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.