Zatražite svoju individualnu ponudu za bezbjednosno/sigurnosno-tehničke listove ovdje >>

Čitajte etikete!

 

Veliki broj ispitivanja kojima se podvrgavaju hemikalije i stručne procjene prikupljenih podataka svode se na kratki skup informacija koji se pruža korisniku putem etikete. 

Propisi su jasni – korisnik hemikalija mora da bude upozoren na potencijalnu opasnost. 

Međutim, koliko nas zaista čita etiketu i pridržava se navedenih preporuka? Bezbjednost počinje od adekvatne informisanosti. 

Bilo da ste profesionalni korisnik hemikalija, ili ih koristite u vlastitom domu, važno je da poznajete i razumijete elemente obilježavanja i uputstvo za bezbjednu upotrebu. 

Elementi obilježavanja vam pomažu da identifikujete koje hemikalije su opasne i kako vam mogu naškoditi. Takođe, govore vam o tome na koji način možete upotrijebiti hemikaliju bezbjedno. 

Opasnosti na koje nas etiketa upozorava su fizičke, opasnosti po zdravlje i opasnosti po životnu sredinu. Navode se i mjere predostrožnosti koje treba da preduzmemo da bismo se zaštitili i spriječili štetne efekte. 

Prvo što možemo uočiti na etiketi opasne hemikalije su piktogrami opasnosti. U obliku su crvenog dijamanta sa bijelom pozadinom na kojoj se navodi slikovni simbol u crnoj boji. Slikovni simbol govori o vrsti opasnosti koju hemikalija predstavlja. 

Navešću jedan primjer u kojem možete vidjeti šta piktogram znači, šta treba da uradimo sa hemikalijom koja ga nosi, te gdje možemo pronaći takav piktogram.  

Čitajte etikete, piktogrami!

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) pripremila je ovakve informacije o svim piktogramima koje vam mogu pomoći da bolje razumijete etikete. 

Propisi definišu tačan izgled piktograma kao i njegove dimenzije u odnosu na veličinu etikete odnosno kapaciteta pakovanja na kojem se etiketa nalazi.  

A ako želite da provjerite koliko dobro poznajete piktograme, pokušajte riješiti ovaj kviz. Sigurno ćete se zabaviti. 

Na nivo opasnosti, odnosno ozbiljnosti potencijalnog oštećenja dodatno nas upozorava riječ upozorenja. Riječ „Opasnost“ ukazuje na viši nivo opasnosti i teža potencijalna oštećenja, dok riječ „Pažnja“ ukazuje na niži nivo opasnosti i manja oštećenja. Riječ upozorenja možete pronaći uz piktogram opasnosti.  

Ukoliko koristite hemikaliju koja sadrži piktogram opasnosti i riječ upozorenja, nepravilno rukovanje može dovesti do štetnih efekata 

Zato, ako ste prepoznali ove elemente, pročitajte ostatak teksta na etiketi. Posebnu pažnju obratite na obavještenja o opasnostima (H oznake) i obavještenja o mjerama predostrožnosti (P oznake). 

U ovom članku možete da pogledate više detalja o osnovnim elementima obilježavanja. 

Zapamtite, nemojte da koristite proizvod ukoliko na njemu uočite neki od sljedećih nedostataka: 

  • etiketa je oštećena,  
  • sadržani tekst ne možete pročitati jer su slova presitna ili nejasna, 
  • tekst nije naveden na jednom od službenih jezika, 
  • proizvod ne sadrži etiketu. 

Etiketa treba da vas informiše, a ne da vas zbuni ili dovede u zabludu u pogledu opasnosti. 

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da bolje razumijete hemikalije sa kojima dolazite u kontakt. 

Testirajte se: pronađite neku hemikaliju koju imate u vlastitom domu (npr. deterdžent za pranje posuđa) i pogledajte etiketu? Da li vam je sada jasnija? 


Slika autora Jan Helebrant od Pixabay


 

Ograničavanje odgovornosti:
Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na
nina.pajovic@bens-consulting.eu Informacije na ovom blogu su pripremljene sa najvećom mogućom pažnjom, ali one ne predstavljaju (hemijsko) savjetovanje i ponuđač ne preuzima nikakvu odgovornost ili garanciju za ispravnost, tačnost i ažurnost objavljenog sadržaja. Ako vam je potreban savjet za konkretan slučaj, možete nam pisati na nina.pajovic@bens-consulting.eu
BTL/STLDrugo | 07. Nov 2022

  • Sve
  • Bezbjednosno/sigurnosno-tehnički listovi
  • UFI / PCN
  • ADR
  • Biocidi
  • REACH
  • Drugo

Nazad

Bens Blog

Kako možete naša iskustva okrenuti u svoju korist - besplatni stručni materijali,
koji su kratki a sadržajni i koji će vam pomoći pri radu.

X
Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice
www.bens-consulting.com/ba/ slažete se s korištenjem kolačića.